MOĆAN TIM

L'Equipe je sastavio najbolju ekipu od igrača koji neće vidjeti Evropsko prvenstvo.

U njoj su nogometaši koji zbog ozljeda propuštaju turnir, ali i najveće zvijezde reprezentacija koje nisu izborile plasman. Ova bi ekipa po imenima zasigurno bila kandidat za završnicu turnira.

U idealnom timu koji neće vidjeti EP francuski novinari nisu našli mjesta ni za jednu od zvijezda bh. reprezentacije, Edina Džeku ili Miralema Pjanića

Na golu je Slovenac Jan Oblak (27). Njegova reprezentacija nije izborila Evropsko prvenstvo. Desni bek je Englez Trent Alexander-Arnold (22) koji je trebao igrati na turniru, no ozlijedio se protiv Austrije u prijateljskoj utakmici. Lijevi bek je Francuz Theo Hernandez (23) koji je imao sjajnu sezonu u AC Milanu, no to nije bilo dovoljno za poziv Didiera Deschampsa.

Stoperske pozicije okupiraju Sergio Ramos (35) i Virgil van Dijk (29). Španac Ramos propušta Euro jer je iza njega teško proljeće prožeto ozljedama. Selektor Luis Enrique nije htio riskirati s njim. Nizozemac Van Dijk se oporavlja od teške ozljede križnih ligamenata koju je zadobio prošle jeseni na derbiju Evertona i Liverpoola.

Desno krilo je najbolji mađarski igrač Dominik Szoboszlai (20) koji je propustio posljednjih šest mjeseci zbog ozljede. Leipzigov ofenzivac bio je jedan od najbolji igrača Mađarske u kvalifikacijama, a sada joj neće moći pomoći na Euru.

Lijevo krilo je Nijemac Marco Reus (32) koji je na vlastitu inicijativu odlučio propustiti Evropsko prvenstvo. Kapiten Borussije Dortmund nije se odazvao reprezentaciji jer se želi odmoriti i pripremiti za novu sezonu.

U veznom redu su Francuz Eduardo Camavinga (18) i Srbin Sergej Milinković-Savić (26). Camavinga je jedan od najvećih svjetskih talenata. Debitirao je za Francusku prošle jeseni u Ligi nacija, i to protiv Hrvatske.

Zbog velike konkurencije u redovima svjetskog prvaka ovaj turnir mladi Rennesov veznjak neće vidjeti. Milinković-Savić sa Srbijom nije uspio izboriti turnir. Srbija je priliku imala u finalu Lige nacija, međutim, tamo ih je nakon penala izbacila Škotska u Beogradu.

Napad čine Zlatan Ibrahimović (39) i Erling Haland (20). Legendarni Šveđanin Ibrahimović se ozlijedio prije mjesec dana na Milanovoj utakmici i otpao za Euro. Dogodilo mu se to nakon što se odlučio vratiti iz reprezentativne mirovine. Halandova Norveška nije uspjela izboriti plasman.