Pred finale Lige prvaka

Često se mogu čuti izjave stručnjaka u kojima objašnjavaju kako je Engleska odnosno Velika Britanija pobijedila u borbi sa huliganima, no da sve to baš i nije tako tačno potvrdile su pristalice klubova iz Manchstera, ali i navijači Chelseaja.

U jednom od incidenata koji su se protekle noći desili u Portu, na ulicama ovog portugalskog grada, u kojem se u sutrašnjem finalu Lige prvaka sastaju Manchester City i Chelsea, sukobili su se navijači timova iz Manchestera piše The Sun.

Slučajnim prolaznicima kao da nije bilo jasno šta se dešava, a prema informacijama iz engleskih i portugalskih medija sukob između pristalica ljutih gradskih rivala izbio je nakon što su navijači Cityja pjevali pogrdne pjesme na račun Uniteda, koji je noć ranije poražen u finalu Evropske lige od Villarreala.

Očito se na ulicama Porta našlo i nešto navijača Uniteda, pa je sukob eskalirao. Kako izvještaji govore dvije osobe su povrijeđene, a jedna je hospitalizirana.

Veći sukob je spriječila brza i žestoka intervencija policije, a policijske snage su prema pisanju Daily Maila intervenisale i na još jednoj lokaciji, gdje su se sukobili navijači Cityja i Chelseaja, nakon čega su se udružili u obračunu protiv policije.

Englezi su godinama unazad bili jedan od sinonima za huliganstvo, ali je žestokim kaznama premijerka Margaret Thatcher uspjela da im stane u kraj.

Huliganski ispadi na engleskom tlu danas su rijetkost jer su iza "Željezne Lady" ostale oštre kazne i sankcije, no skoro svaki "izlet" Engleza u inostranstvo potvrđuje da huliganizam nije mrtav.

Faktor