Napadač Uniteda

Napadač Manchester Uniteda Marcus Rashford rekao je da se suočio s "najmanje 70 rasnih uvreda" na društvenim mrežama nakon poraza svog tima od Villarreala u finalu Lige Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Najmanje 70 rasnih uvreda je do sada izbrojeno na mojim profilima na društvenim mrežama. Za one koji rade na tome da se osjećam gore nego što se već osjećam, sretno u pokušaju - napisao je Rashford na Twitteru 90 minuta nakon završetka utakmice.

Britanska policija je u januaru ove godine pokrenula istragu o zlostavljanju na društvenim mrežama usmjerenom na brojne igrače Uniteda. Rashford i dva suigrača tvrdili su da su bili na meti.

- Da, crnac sam i svakog dana živim ponosan što jesam. Ničiji komentari neće učiniti da se osjećam drugačije. Tako mi je žao ako ste tražili neku snažnu reakciju, jednostavno je ovdje nećete dobiti - napisao je tada Rashford na Twitteru.

Engleski fudbalski klubovi i igrači bojkotovali su društvene mreže četiri dana u aprilu i maju u znak protesta protiv rasističkog zlostavljanja, te pozivaju kompanije koje vode platforme da poduzmu konkretne akcije.

Fudbaleri Villarreala sinoć su u finalu Lige Evrope igranom na stadionu Mijeski u Gdanjsku savladali Manchester United poslije boljeg izvođenja penala rezultatom 12:11. Nakon 90 minuta, a potom i produžetaka rezultat je glasio 1:1.

Anadolija