Finale Lige Evrope

Španci savladali Manchester United u finalu Lige Evrope boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Nogometaši španskog Villarreala pobjednici su ovosezonskog izdanja Lige Europe, oni su finalu u Gdanjsku savladali engleski Manchester United sa 12:11 (1:1) nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

"Žuta podmornica“ je povela golom Gerarda Morena u 29. minuti, dok je Edinson Cavani (55) pogodio za „Crvene đavole“ i izjednačenje.

Španski je predstavnik jednu od svojih rijetkih prilika iskoristio u 29. minuti kada je Dani Parejo ubacio s lijeve strane, a Moreno pobjegao pažnji Lindeloefa i iz blizine savladao De Geu.

Manchester United je dominirao većim dijelom utakmice, no samo je Cavani u 55. minuti uspio poslati loptu iza leđa Rullija i to uz priličnu dozu sreće jer je u gužvi u kaznenom prostoru Villarreala uspio skrenuti loptu i prevariti golmana koji se već bacio u namjeri da zaustavi udarac s distance.

Prvi trofej u historiji

Prilikom izvođenja jedanaesterca, 21 od 22 izvođača bili su sigurni, a onda je udarac golmana Manchester Uniteda Davida De Gee odbranio Rulli i tako postao junak Villarreala.

Za Villarreal, koji je u četvrfinalu izbacio zagrebački Dinamo, ovo je prvi trofej u 98-godišnjoj klupskoj historiji.

Manchester United je, pak, ostao na jednoj osvojenoj Ligi Evrope iz 2017. godine, a to mu je ujedno i posljednji osvojeni trofej.