Početkom sedmice navijače Tottenhama zaledila je vijest kako je najbolji igrač njihovog kluba zatražio transfer. Harry Kane je predsjedniku Danielu Levyju rekao kako insistira na prodaji, on u klubu više ne misli ostati, smatra da je došlo vrijeme za odlazak.

Time su potvrđena nagađanja koja u engleskim medijima traju već neko vrijeme, a ujedno su automatski pokrenute nove špekulacije, vezane oko toga gdje bi njihov udarni napadač i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Rusiji mogao nastaviti karijeru.

Prvobitno se pisalo kako samo tri kluba dolaze u obzir odnosno kako su samo Manchester City, Manchester United i Chelsea spremni ući u pregovore za Kaneovo dovođenje.

No, čini se kako bi ta nedoumica mogla biti vrlo brzo razriješena.

“The Times” piše kako je Kane poručio Spursima da želi preći u – City.

Njegova želja je da mu Pep Guardiola bude trener i pošto-poto želi tamo, međutim nešto će se pitati i Tottenham i njihova nadaleko poznatog škrtog predsjednika Levyja. Budući da Kane ima važeći ugovor koji traje do 30. juna 2024., klub je u poziciji da baš i ne mora pristati na prvu ponudu za napadača čiju tržišnu vrijednost Transfermarkt procjenjuje na 120 miliona eura.

Kako pišu Englezi, Levy je odgovorio Kaneu da ga neće pustiti ukoliko City ne plati odštetu od 150 miliona funti. U eurima se radi od 173 miliona eura što bi, ako se realizira, bio treći najveći transfer u istoriji nogometa, iza Neymara (222 miliona eura PSG platio Barceloni) i Kyliana Mbappea za kojeg su Parižani platili Monacu ukupno 180 miliona eura.

Guardiola je i ranije htio dovesti Kanea pa vjerovatno neće propustiti ovu priliku, ali pitanje je hoće li baš platiti toliko koliko Levy traži. City nikad u svojoj istoriji nije platio više od 76 miliona eura (toliko je koštao Kevin De Bruyne) za jednog igrača i vjerovatno slijede maratonski pregovori, kao što je to bilo onda kada su iz Tottenhama odlazili Luka Modrić, a nešto kasnije i Gareth Bale.