POTPUNA DOMINACIJA

U finišu sezone u engleskom Premiershipu se vodi velika bitka za mjesta koja vode u Ligu prvaka. No, mnogi su u nedoumici koliko ekipa će iz Engleske igrati elitno takmičenje iduće godine - četiri, pet ili čak šest?

Engleska liga "po defaultu" daje četiri predstavnika u Ligu prvaka. Trenutno ta mjesta zauzimaju Manchester City (1.), Manchester United (2.), Chelsea (3.) i Leicester (4.), ali u igri čak i za treće mjesto je i Liverpool (5.).

No, prema UEFA-inim pravilima, osvajač Lige prvaka u čijem finalu su Manchester City i Chelsea, direktno ulazi u grupnu fazu iduće sezone te bi u određenim okolnostima i petoplasirana ekipa u Engleskoj mogla igrati elitno evropsko klupsko takmičenje.

Da stvar bude još konfuznija za mnoge ljubitelje nogometa, Manchester United je u finalu Evropske lige, a osvajač tog takmičenja također iduće godine ide u grupnu fazu Lige prvaka te se mnogi pitaju da li bi Englezi mogli imati čak šest predstavnika u Ligi prvaka iduće sezone.

Kako bismo razjasnili stvari, donosimo vam sve moguće solucije raspleta sezone.

Ako Chelsea osvoji Ligu prvaka i završi među četiri u Premiershipu
U Ligi prvaka igrat će četiri najbolje ekipe iz Premiershipa.

Ako Chelsea osvoji Ligu prvaka i završi na petom mjestu u Premiershipu
Engleska će imati pet predstavnika u Ligi prvaka - najbolje četiri ekipe iz Premiershipa i Chelsea kao osvajača takmičenja.

Ako Chelsea osvoji Ligu prvaka i završi među četiri u Premiershipu, a Manchester United osvoji Evropsku ligu
U Ligi prvaka igrat će četiri najbolje ekipe iz Premiershipa. Unitedovo osvajanje Evropske lige neće "dodati" jedno mjesto za Engleze.

Ako Chelsea osvoji Ligu prvaka i završi na petom mjestu u Premiershipu, a Manchester United osvoji Evropsku ligu
Engleska će imati pet predstavnika u Ligi prvaka - najbolje četiri ekipe iz Premiershipa i Chelsea kao osvajača takmičenja. Unitedovo osvajanje Evropske lige neće "dodati" jedno mjesto za Engleze.

Ako Manchester City osvoji Ligu prvaka
U Ligi prvaka igrat će četiri najbolje ekipe iz Premiershipa.

Ako Manchester City osvoji Ligu prvaka, a Manchester United osvoji Evropsku ligu
U Ligi prvaka igrat će četiri najbolje ekipe iz Premiershipa. Unitedovo osvajanje Evropske lige neće "dodati" jedno mjesto za Engleze.