Počeli pregovori

Istanbul će biti domaćin finala Lige prvaka 2023. godine kada Turska obilježava jubilarnu stotu godišnjicu osnivanja Republike, javlja Anadol Agency (AA).

Nakon što je predstojeće finale Lige prvaka izmješteno iz Istanbula u Porto, Evropska fudbalska organizacija (UEFA) započela je pregovore sa Fudbalskim savezom Turske (TFF), a neimenovani izvor javlja da je postignut dogovor da Istanbul bude domaćin finala Lige prvaka 2023. godine.

Isti izvor javlja i da je postignut i načelni dogovor da Istanbul bude domaćin i utakmice Superkupa Evrope koja će se igrati u augustu ove godine, a u kojem će se sastati ovogodišnji osvajači Lige prvaka i Evropa lige.

Očekuje se da Izvršni odbor UEFA-e te odluke potvrdi nakon prve naredne sjednice.

UEFA je nedavno saopćila da će se ovogodišnje finale Lige prvaka, koje se prvobitno trebalo igrati 29. maja na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu, igrati na stadionu Dragao u Portugalu. U finalu se sastaju dva engleska kluba, Manchester City i Chelsea.

U obrazloženju UEFA-e navodi se da navijači koji žele gledati utakmicu neće moći putovati u Tursku zbog mjera koje je uvela britanska vlada u okviru borbe protiv pandemije COVID-19. Finale će sa tribina moći gledati po 6.000 navijača iz obje ekipe.

Anadolija