Ni Istanbul, ni London

Finale ovosezonskog izdanja Lige prvaka između Manchester Cityja i Chelsea igrat će se 29. maja u Portu, potvrdila je UEFA.

Krovna kuća evropskog fudbala tako je potvrdila informaciju koju je sinoć objavio Sky Sports, a koja se odnosi na promjeni domaćinstva finalne utakmice elitnog takmičenja.

UEFA je ovu odluku donijela nakon ponude Fudbalskog saveza Portugala i vodstva ove države.

Finale Lige prvaka trebalo se igrati u Istanbulu. No, UEFA je "oduzela" domaćinstvo Istanbulu, navodeći u obrazloženju svoje odluke da navijači koji žele gledati utakmicu ne bi mogli putovati u Tursku zbog mjera koje je uvela britanska vlada u cilju suzbijanja koronavirusa (COVID-19).

Osim što navijači engleskih klubova ne bi mogli putovati u Tursku, ni navijači iz drugih zemalja ne bi mogli prisustvovati utakmici na stadionu Ataturk.

Iako se spekulisalo da će na stadionu u Portu, koji je kapaciteta 50.000 mjesta, prisustvovati oko 20.000 navijača, na kraju je odlučeno da će finale na stadionu pratiti po šest hiljada fanova svakog od finalista.

Prije nego što je odlučeno da Portugal ponovo bude domaćin završnice Lige prvaka, postojala je opcija da se utakmica za naslov odigra u Engleskoj. Spominjao se Wembley.

UEFA je obećala razmotriti buduće opcije kojima bi se Istanbulu nadomjestio gubitak domaćinstva finala Lige prvaka.

Faktor