Slavni fudbaleri

Fudbaler Manchester Uniteda Paul Pogba i igrač Intera iz Milana Achraf Hakimi iskazali su solidarnost sa Palestincima nakon što su izraelske snage napale džamiju Al-Aksa.

- Svijetu su potrebni mir i ljubav. Uskoro će Bajram, hajde da svi volimo jedan drugog. #MOLIMOSEZAPALESTINU (#PRAYFORPALESTINE) - naveo je Pogba na Instagramu prenosi Anadolu Agency (AA).

Hakimi je na Twitteru napisao #FreePalestine kako bi izrazio solidarnost sa Palestincima.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Anadolija