U Realu nezadovoljni

Utakmicu 35. kola španske La Lige između Real Madrida i Seville (2:2) obilježila je sudijska odluka iz 74. minute susreta.

Kraljevski klub spasio se poraza autogolom u 94. minuti, dok je susret obilježila drama u 74. minuti susreta kada je sviran penal za Sevillu.

Glavni sudija meča Jose Luis Munuera Montero prvo je dosudio jedanaesterac nad Benzemom, nakon što je francuski napadač u kontri srušen u situaciji jedan na jedan. Ipak, nakon konsultovanja VAR-a i pregledavanja snimke, a nakon prigovora fudbalera Seville, arbitar je vidio igranje rukom u kaznenom prostoru Reala iz koje se razvila kontra u kojoj je fauliran Benzema, pa su gosti bili ti koji su dobili jedanaesterac.

Odluka koja bi mogla odlučiti novog prvaka Španije šokirala je sve u Madridu, makar jednom dijelu španske prijestolnice.

Iz Reala su ogorčeni, a tvrde kako sudijski tretman i kriteriji nisu identični za sve te da je sve posljedica neriješenih računa s La Ligom i medijskih kampanja koje se vode protiv njih.

- Ne razumijem ništa. Ako je Militao igrao rukom, onda su i gosti imali istu situaciju. Nije me uvjerilo ono što mi je rekao sudija. Nikad ne pričam o suđenju, ali danas sam ljut. Međutim, mi imamo to što imamo. Nećemo ništa promijeniti pričom. Sretni smo zbog naše igre, ali zaslužili smo više jer smo dobro odigrali drugo poluvrijeme - rekao je Zinedine Zidane nakon utakmice.

Francuski stručnjak ljut je i zbog činjenice da su bile dvije situacije kada lopta igrača pogodila u ruku, po jedna na obje strane...

- Ljut sam jer smo zaslužili pobjedu. Govorim o činjenici da su bile dvije situacije kada je lopta pogodila igrača u ruku, ali jedanaesterac je dosuđen samo protiv nas.

Je li Real "zakinut" u 74. minuti upitali smo nekadašnjeg sudiju i donedavnog člana Komiteta za sudije i suđenje Ibrahima Hasanbegovića.

- Kod svakog postignutog pogotka iskontroliše se kompletna akcija, od početka do kraja. To se radi kod svakog gola, gleda se je li bilo nešto što je nedozvoljeno. Naravno, sve zbog regularnosti - kaže Hasanbegović, te dodaje:

- Ruka fudbalera Reala (Militao, op. a.) bila je daleko od tijela.

Ove riječi Hasanbegovića jasno govore da je u situaciji iz 74. minute sve bilo čisto i da sudija nije pogriješio kada je pokazao na bijelu tačku.

Naš sagovornik naglašava da ovo nije prvi put da sudija mijenja svoju odluku u korist druge ekipe nakon konsultovanja VAR-a, a nešto slično mogli smo nedavno vidjeti u engleskoj Premier ligi.

U Španiji se pitaju hoće li VAR odlučiti šampiona zemlje s obzirom na to da je u 53. minuti sudija poslije igranje rukom jednog od igrača Seville i konsultovanja videotehnologije odlučio da nema penala za Real.

Faktor