Veliki skandal

Društvene mreže preplavili su Kangini navodni papiri iz tinejdžerskih dana

Veliki skandal u Africi. Kongo se pobunio i traži žestoke sankcije. Nada se da bi Gabon mogao i da bude izbačen sa Afričkog kupa nacija. Tako bi se Kongoanci domogli mjesta na turniru u Kamerunu, iako su bili tek treći u kvalifikacionoj grupi sa Gambijom, Gambonom i Angolom. Gambija i Gabon bile su samo bod ispred. Ali Gabon je, tvrde u Kongu, prekršio pravila FIFA-e time što je računao na reprezentativca sa lažiranim papirima. Ni manje ni više nego na prvotimca Crvene zvezde Gelora Kangu!

Razlika u godinama

Naime, afrički i francuski mediji danas pišu o velikom skandalu. Društvene mreže preplavili su Kangini navodni papiri iz tinejdžerskih dana. U njima piše: Kanga nije rođen 1990. nego 1985. godine. I ne zove se Gelor Kanga nego Kijaku-Kijaku Kijanga.

Sve to su u Kongu i mogli da saznaju pošto je Gelor – ili Kijaku Kijaku, tamo i rođen, u Kinšasi. Prema dostupnim podacima tek se kao 17-godišnjak doselio u Gabon. Ili ako vjerujemo sad ovim papirima kao 22-godišnjak.

Bilo je to svakako 2007. godine, a 2012. je Kanga već zadužio dres reprezentacije Gabona. U Kongu ipak tvrde da nije prošlo punih pet godina otkako se tamo odselio što je FIFA-in uslov da se promijeni “fudbalsko državljanstvo”. Navodno, promijenio je papire kako ne bi zauzimao mjesto stranca u svom klubu.

Uložena žalba

Ove optužbe ipak tek treba dokazati. Ako se to i desi, onda bi Gabon zaista mogao da bude surovo kažnjen. Ako bi se samo izbrisala pobjeda od 3:0 protiv Konga odlazak u Kamerun je propao. Kongo je navodno uložio zvaničnu žalbu pred Afričkom fudbalskom konfederacijom (CAF). Fudbalski savez Gabona optužen je za prevaru.

Što se tiče Crvene zvezde – ništa. Niti je ona znala za Kangu 2012. godine, niti sve ovo ima bilo kakve veze sa njom. Osim što naravno ne bi mogla da zaradi na uskoro 36-godišnjem igraču. Ali Kanga i nije projektovan kao igrač koji bi u klub trebalo da unese veliki novac.