Bezuspješan pokušaj

Predsjednik Uprave njemačkog bundesligaša Bayerna iz Minhena Karl-Heinz Rummenigge izjavio je kako je projekat osnivanja evropske Super lige definitivno propao, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rummenigge je za list Bild am Sonntag kazao da nije ranije imao saznanja o namjeri osnivanja Superlige od strane nekolicine velikih evropskih klubova.

- Da sam znao za to, sigurno bih sa prijateljima iz Pariza i Dortmunda činio sve da to spriječim - poručio je Rummenigge.

Rummenigge je dalje kazao da je to bio bezuspješan pokušaj italijanskih i španskih klubova da nađu rješenje finansijskoj krizi u koju su još dublje zapali zbog pandemije COVID-19.

Na upit da li bi čelnici Real Madrida i Juventusa, koji još uvijek nisu odustali od Superlige, mogli pokrenuti neku novu inicijativu, Rummenigge je kazao da je taj projekt definitivno propao i da je ta tema zatvorena.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova nedavno je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju objavljenom u prošlu nedjelju navedeno je da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je ekspresno reagovala i najavila sankcije za klubove Superlige, ali i igrače koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.

Već u utorak uvečer šest engleskih klubova pod velikim pritiskom navijača, fudbalskih radnika i bivših igrača te Vlade Velike Britanije povuklo se iz Superlige. Isto su u srijedu uradili i Milan, Inter i Atletico Madrid, tako da se takmičenje elitnih evropskih fudbalskih klubova svelo na Real Madrid, Barcelonu i Juventus.

Anadolija