AKHISAR

Turski fudbalski savez pokrenuo je istragu protiv drugoligaša Akhisarspora zbog transfera Nigerijca za kojeg se ispostavilo da uopće nije fudbaler, a ta je istraga otkrila još luđe stanje u klubu, piše tursko izdanje portala Goal.com.

Marins Chisom Onyebueke 20-godišnji je Nigerijac koji je ovog januara stigao u klub kao slobodan igrač, iako nikad nije igrao ni na amaterskom nivou. Dres Akhisarspora nosio je samo na predstavljanju, a nije bio u sastavu ni za jednu od 13 od tada odigranih utakmica.

Međutim, on nije jedini slučaj. Taj je turski klub u zimskom prijelaznom roku napravio ukupno 27 ulaznih transfera, većina su stigli kao slobodni igrači, a nekolicina na posudbu. Od njih 27, čak 13 još nije debitiralo za klub. Mahom se radi o mladim igračima iz četvrte lige.

Puno toga je jasnije ako se zna da je predsjednik kluba Evren Özbey, koji je sa svojom braćom vlasnik menadžerske agencije, a na čelu kluba je od septembra prošle godine. Menadžer devetorici prinova Akhisarspora je Abdul Samet Süner, partner agencije braće Özbey. I samo njima devetorici, drugih klijenata nema.

Goal napominje i da veznjak Cekdar Orhanu tokom zimskog prijelaznog roka na nekoliko utakmica nije igrao jer se protivio onome što radi nova vlasnička struktura, a da od povratka u ekipu igra puno manje. Turci spominju i traženje mita u transferu igrača iz niželigaških sredina.

Akhisarspor je 2018. senzacionalno osvojio turski kup pobijedivši u finalu Galatasaray, čime je izborio grupnu fazu Europa lige, u kojoj je igrao sa Sevillom, Standardom i Krasnodarom. Međutim, igranje na dva fronta ga je koštalo ispadanja u drugu ligu u istoj sezoni, a sada je na pragu ispadanja u treću. Tri kola prije kraja sezone je na 16. mjestu s pet bodova zaostatka za 15. koje nosi spas.