THE SUN

Engleski osnivači Superlige, koji su se samo dva dana nakon objave početka projekta povukli iz njega te tako prepolovili broj njegovih učesnika i za sada ga upropastili, imaju novu ideju. Prema pisanju Suna, prilično su odmaknuli prema njenoj realizaciji.

Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City i Manchester United imaju plan za revitalizaciju Premiershipa i to tako da je smanje s 20 na 18 klubova. Tačnije, iz nje bi ispala četiri engleska, a u nju ušla dva škotska kluba, Celtic i Rangers, prenosi Index.

Oni su oduševljeno prihvatili ideju engleske velike šestorke jer su glazgovski velikani posljednjih godina pali u kontinentalni zapećak. Iz njega je ove godine iskočio Rangers, ali navijači tog kluba i Celtica zasićeni su preslabom škotskom ligom, zbog koje njihovi klubovi nisu konkurentni u Evropi niti mogu dovesti velika pojačanja s kontinenta ili južno od škotske granice.

The Sun ističe da je za ostvarenje projekta Britanske Superlige bitno ono što je nedostajalo za realizaciju evropske. Iza njega stoje engleski i škotski nogometni savez, britanska vlada, Uefa i Fifa. Gianni Infantino, predsjednik Fife, u javnim nastupima u posljednje vrijeme ostavio je otvorena vrata spajanjima nacionalnih prvenstava blisko povezanih susjednih zemalja, npr. Nizozemske i Belgije ili SAD-a i Meksika.

Osim spomenutih novosti, Superliga Velike Britanije bi imala doigravanje za prvaka u kojem bi igrale prve četiri ekipe iz regularnog dijela sezone.