Rat se nastavlja

Šest engleskih fudbalskih velikana - Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester CIty i Tottenham, sinoć su saopćili da su pokrenuli proceduru za istupanje iz Superlige.

Uprkos njihovom povlačenju preostalih šest klubova osnivača "zatvorenog takmičenja za bogate" najavili su nastavak realizacije ovog projekta.

- Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Inter, Juventus i Milan namjeravaju da idu dalje. Smrtno su ranjeni, ali se ne povlače, a tih šest klubova objavljuje izjavu s namjerom da ne odustaju i ističu da su engleske ekipe prisiljene napustiti zbog pritiska - piše Marca.

Osim toga, piše Marca, šest klubova planira tužiti Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham i Arsenal zbog njihovog povlačenja 48 sati nakon rođenja "takmičenja osmišljenog za promjenu svijeta fudbala".

- Uprkos objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, uvjereni smo da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Evropske unije, što je potvrđeno sudskom odlukom u Madridu koja štiti Superligu - navedeno je u zajedničkom saopćenju Real Madrida, Atletico Madrida, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

- Aktuelni status quo u evropskom fudbalu treba promijeniti. Predlažemo novo evropsko takmičenje jer postojeći sistem ne funkcioniše.

Cilj našeg prijedloga je dopustiti sportu da evoluira na način da generira prihode i stabilnost cijeloj fudbalskoj piramidi, te tako pomogne prevazići finansijske poteškoće s kojima se suočava cijela fudbalska zajednica zbog pandemije koronavirusa.

Čelnici šest klubova Superlige najavili su da će remodelirati projekt "uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponude najbolje moguće iskustvo".

- Međutim, svjesni smo potrebe da uzmemo u obzir mišljenje različitih aktera fudbalske zajednice u vezi s našim projektom. Stoga ćemo procijeniti najprikladnije buduće akcije za rješavanje ovih problema - poručili su iz Superlige.


Faktor