Neodustaju

Navedeno je da će preostali klubovi razmisliti o remodeliranju projekta.

Šest klubova nogometne Superlige poručilo je tokom noći kako će nastaviti s planiranim organiziranjem takmičenja bogatih momčadi bez obzira na istupanje šest engleskih klubova.

"Unatoč objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Evropske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

"S obzirom na aktuelnu situaciju, razmislit ćemo o najadekvatnijim koracima kako bi smo remodelirali ovaj naš projekt, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo te potenciramo isplate solidarnosti čitavoj nogometnoj zajednici”, dodali su, prenijela je Hina.

Sudeći prema novinskoj agenciji ANSA, čini se da bi Inter mogao biti sljedeći klub koji će se povući.

Agencija citira riječi izvora iz kluba, koji je rekao: “Trenutno se ne smatra da je projekt Superlige u interesu Intera”.

Protivljenje UEFA-e i FIFA-e

U utorak navečer su engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea objavili kako se povlače iz Superlige, projekta objavljenog javno u nedjelju.

Dvanaest bogatih evropskih klubova najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova “koja bi počela što je ranije moguće”.

Najava je izazvala protivljenje evropske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e.

UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, no koji nije radikalan poput Superlige.

Saopštenje je objavljeno nakon videokonferencijskog sastanka šest preostalih klubova, a nakon istupanja engleskih klubova.