OGROMNE CIFRE

Tri i po milijarde eura za početak. To je novac koji će podijeliti 15 klubova osnivača Superlige, novog takmičenja koje će biti konkurencija Uefinoj Ligi prvaka.

Tim novcem će Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Milan, Inter, Juventus, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal te još tri neimenovana osnivača lige pokušati ublažiti finansijsku krizu zbog pandemije koronavirusa.

Novac je najveći razlog zašto su se ovi velikani odlučili odvojiti od Uefe. Osvajač Lige prvaka posljednjih sezona dobija oko 120 miliona eura, a procurila je informacija da će pobjednik Superlige dobiti 400 miliona eura. Tim novcem mogu se dovesti Neymar i Mbappe, dvojica najskupljih fudbalera svijeta.

Drugi razlog osnivanja Superlige je taj što će svi velikani imati osigurano mjesto u takmičenju i neće morati strahovati hoće li ga izboriti kroz domaće prvenstvo.

Superliga će najveću zaradu imati od TV prava. Za Ligu prvaka je TV prava prodavala Uefa i onda dio tog novca distribuirala klubovima. Sada su klubovi odlučili uzeti sav novac koji će zaraditi na prijenosima svojih utakmica.

Autor: Index.hr