U igri veliki novac

Fudbalska revolucija je počela! Liga evropskih prvaka i Evropska liga pod okriljem UEFA-e odlazi u historiju.

Bar ovakva kakvo smo je do sada gledali i sa najjačim klubovima. Budućnost evropskog fudbala, onog atomskog, sa najutjecajnijim klubovima zove se Superliga.

- Dvanaest najvažnijih evropskih fudbalskih klubova objavljuje da su postigli dogovor o formiranju novog takmičenja, Superlige - objavili su kasno sinoć Real Madrid, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham, osnivači novog takmičenja.

Predsjednik će biti Florentino Perez (Real Madrid), njegovi zamjenici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United).

Superliga će biti direktna konkurencija Ligi prvaka, a osim što najveći klubovi Evrope neće igrati u dosadašnjem takmičenju, UEFA će ostati bez velikog finansijskog kolača. Nagađa se da će Liga prvaka nastaviti "život", po uzoru na košarkašku, onu FIBA-inu koju igraju drugorazredni klubovi, ali pitanje je koliko je to UEFA-i u cilju, s obzirom da će novca u ovom takmičenju biti sve manje.

Cijene dionica klubova-osnivača skočile su u nebo. Razgovara se o milijardama dolara američkih investicijskih kuća, o milijardama eura velikih TV-kuća i streaming-servisa koje će ući u priču oko TV prava na novo takmičenje.

Stoga, UEFA se ne miri sa ovom odlukom, te je najavljeno je da će klubovima učesnicima Superlige biti zabranjeno da igraju u domaćim takmičenjima, a njihovi igrači neće moći igrati ni za reprezentacije!

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, ogorčen je i zbog izdaje koju su priredili klubovi na čelu sa njegovim, dojučerašnjim velikim prijateljem Agnellijem. Već jučer pravnici UEFA-e su u saradnji s finansijskim ekspertima Evropske kuće fudbala okvirno definisali kolika će šteta biti nakon što su najveći klubovi jednostranom odlukom odlučili minirati historiju, sadašnjost i budućnost evropskog fudbala.

UEFA će već od današnje sjednice IO zaprijetiti tužbom za naknadu štete, koja se procjenjuje na nešto više oko 60 milijardi eura. Tu štetu bi trebali platiti klubovi odmetnici, među kojima, bar za sada, nema Bayerna i PSG-a.

Najavljeno je da će u startu 20 klubova nove elite podijeliti oko tri i po milijarde eura.

- Stvaranje nove lige događa se u trenucima kad je globalna pandemija ubrzala nestabilnost trenutnog modela evropskog fudbala. Godinama smo tražili da se pokrene takmičenje u kojem bismo igrali češće - poručili su klubovi osnivači Superlige.

Još se ne zna što će biti sa završnicom ovosezonskih evropskih takmičenja niti kakva je budućnost Lige prvaka bez najvećih klubova. Chelsea, Real i Manchester City su u polufinalu Lige prvaka, a United i Arsenal u polufinalu Evropske lige. Hoće li 12 potpisnika biti automatski suspendovani? Saznat ćemo nakon današnje sjednice IO UEFA-e.

Faktor