Superliga Evrope

Osnivanje evropske Superlige uzdrmalo je temelje fudbala na Starom kontinentu.

Najbogatiji klubovi Evrope odlučili su osnovati vlastito takmičenje. Učešće su za sada potvrdili španski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te italijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalifikovalo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.

Projekat vrijedan 3,5 milijarde eura finansira J.P. Morgan Chase, jedna od najvećih američkih investicijskih banaka.

Svaki od klubova osnivača dobit će 350 miliona eura za ulazak u ligu. To je četverostruko više nego što je osvajač Lige prvaka dobio 2020. godine.

Za predsjednika Superlige izabran je predsjednik Real Madrida Florentino Perez.

Premijerrna sezona bi počela što je prije moguće.

Jasno je da će početkom Superlige ceh platiti UEFA-ina takmičenja Liga prvaka i Evropska liga, koja će postati manje atraktivna i manje privlačna sponzorima.

Zbog toga je UEFA burno reagirala, zaprijetivši klubovima koji budu sudjelovali u novom takmičenju izbacivanjem iz nacionalnih prvenstava, a fudbalerima zabranu igranja za nacionalne selekcije.

Novi projekat dolazi u vrijeme kada je UEFA trebala predstaviti novi format Lige prvaka. Tako krovna kuća evropskog fudbala prijeti i tužbom za naknadu štete koja se procjenjuje na 60 milijardi eura. Tu štetu bi trebali platiti klubovi "odmetnici".

Faktor