Bezdušno grabljenje novca i krajnja izdaja

Dvanaest najbogatijih klubova u Evropi pokrenulo je Superligu kao pandan Ligi prvaka, što je izazvalo brzu osudu nogometnih autoriteta ali i političkih lidera.

Bivši igrači i navijačke grupe širom svijeta osudili su planove za odvojeno takmičenje nekih od najboljih evropskih klubova, nazivajući taj potez “bezdušnim” grabljenjem novca koji će navijače odvratiti od igre, prenosi Reuters.

Dvanaest najbogatijih klubova u Evropi pokrenulo je u nedjelju Superligu kao pandan Ligi prvaka, što je izazvalo brzu osudu nogometnih autoriteta ali i političkih lidera.

“Planovi … zvuče bezdušno”, rekao je veznjak Liverpoola Danny Murphy za BBC.

“Već smo vidjeli snažno protivljenje liga i federacija koje bi bile pogođene, kao i navijača. Dalje, mislim da ćemo vidjeti reakciju i menadžera i igrača.”

Manchester United, Real Madrid i Juventus među vodećim su članovima nove lige, ali UEFA im je zaprijetila zabranom domaćeg i međunarodnog takmičenja i obećala da će se boriti protiv tog poteza.

Bivši veznjak Liverpoola Murphy rekao je da bi igrači previše riskirali ako bi učestvovali u Superligi.

“Kazat će vam i da više ne možete igrati za svoju zemlju ako ste dio ovoga”, rekao je Murphy.

“Opet, to je ono što sanjate kao dijete, tako da jednostavno ne vidim da bi mnogi nogometaši pristali na to, što mi zapravo daje nadu da će se cijela ova ideja brzo raspasti.”


“Novac i pohlepa”

Bivši kapiten Manchester Uniteda Roy Keane rekao je da se u Superligi radi samo o “novcu i pohlepi”.

“Nadajmo se da će biti zaustavljeno u začetku”, rekao je za Sky Sports.

Bivši defanzivac Manchester Cityja Micah Richards rekao je da je novo takmičenje stavilo navijače u stranu.

“Šta se događa sa sjećanjima na ono što su navijači imali godinama?” Rekao je Richards, te dodao: “Na njih se jednostavno zaboravlja zbog novca, a takav je nogomet sada postao. Mislim da je to apsolutna sramota.”

Bivši defanzivac Liverpoola Jamie Carragher rekao je da mu je “mučno” što reputaciju njegovog bivšeg kluba “ocrnjuje povezanost” sa Superligom.

“Nogometni rukovoditelji uvijek pogriješe vjerujući da su najuticajnija sila u fudbalu”, napisao je u kolumni za The Telegraph. “Brzo će shvatiti da su bez navijača slabi i nemoćni.”

Bijes navijača

Navijači klubova Premier lige u Superligi, uključujući Chelsea i Tottenham, udružili su snage kako bi osudili taj potez. Navijači Chelseaja opisali su ga kao “krajnju izdaju”.

Bijes zbog predložene lige proširio se čak do Novog Zelanda, gdje je glasnogovornik jedne navijačke grupe pozvao navijače da bojkotuju proizvode timova.

“To je jedini način na koji će vlasnici slušati – ako ih udarite po džepu”, rekao je Riccardo Ball, predsjednik Kluba navijača Manchester Uniteda na Novom Zelandu.

“Najbolje što možete učiniti kao navijači jeste da vas čuju. Prestanite kupovati u njihovim trgovinama, prestanite se pretplaćivati ​​na (klupske) TV kanale i prestanite ih pratiti na društvenim mrežama.

“Potrebno je da se čuje globalna podrška, ne samo u Evropi.”