U DOBROTVORNE SVRHE

Kopačke koje je argentinski nogometaš Lionel Messi nosio kada je postigao rekordni 644. gol za Barcelonu prodaju se na aukciji s ciljem prikupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe.

Messi je muzeju Museu Nacional d'Art de Catalunya donirao kopačke u kojima je postigao 644. pogodak za Barcu, što je rekord u postignutim golovima za jedan klub, a muzej ih je odlučio prodati na aukciji te sredstva donirati Univerzitetskoj bolnici Vall Hebron u Barceloni.

"To što sam postigao 644 gola za isti klub čini me veoma sretnim, ali je najvažnije nešto vratiti zajednici, dati djeci koja se bore za zdravlje. Nadamo se da će aukcija poslužiti za podizanje svijesti o ovoj velikoj inicijativi. Zahvaljujem se svima koji podržavaju ovu svrhu koja mi je veoma važna", rekao je Messi.

Messi je 644. gol postigao protiv Real Valladolida u 65. minuti utakmice odigrane 22. decembra 2020. godine, a time je nadmašio Pelea koji je postigao 643 gola za Santos.

Radi se o kopačkama Adidas Nemeziz Messi 19.1 koje je potpisao Messi, a na njima je ispisano ime njegove supruge Antonele Roccuzzo i datumi rođenja njegovih sinova Thiaga, Matea i Cire.

Uz kopačke ide i certifikat autentičnosti, a očekuje se da će biti prodate po cijeni između 60.000 i 80.000 eura.