Kvalifikacije za SP

Fudbaleri Kosova sastaće se večaras po prvi put u svojoj historiji sa reprezentacijom Španije i potrazi za prvom pobjedom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje se održava u Kataru, prenosi Gazeta Express.

Ipak, ovaj kvalifikacioni susret članova grupe B, koji će početi u 20.45 časova na stadionu u Sevilji, više je od puke fudbalske utakmice koja je već danima predmet diplomatske polemike između Kosova i Španije.

Španija je jedna od tri države koja je u grupi sa Kosovom i koja, uz Grčku i Gruziju, ne priznaje nezavisnost Kosova. Ona je glasni protivnik kosovske nezavisnosti, prije svega zbog Katalonije, njenog sjeveroistočnog regiona, koja je izglasala na referendumu 2017. godine za nezavisnost od Španije, piše Gazeta Express.

Kontroverza u vezi sa ovom utakmicom je započela kada je Španski fudbalski savez nazvao Kosovo "teritorijom", a španski mediji tvrdili da Španija neće prihvatiti himnu Kosova prije početka meča, niti će se zastava Kosova vijoriti tokom utakmice.

Fudbalski savez Kosova reagovao je prijetnjom da neće igrati ako se ne poštuju "državni simboli". Poslije razgovora čelnika dvije federacije i UEFA, Španija je bila prinuđena da prihvati da se meč održi po pravilima UEFA i FIFA.

Ali osim španskih medija koji često nisu ni pisali ime Kosova u svojim tekstovima, španska federacija se potrudila da izbjegne pominjanje Kosova što je više moguće u svojim najavama, posebno na konferenciji za štampu dan uoči meča.

Obraćala se Kosovu kao "kosovskom timu", dok se trener "crvene furije" Luis Enrike obraćao Kosovu samo kao "predstavniku".

Očigledna je namjera španske federacije i medija u Madridu da uklone ime Kosova.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi, upozorio je juče Španiju da će povući reprezentaciju sa terena u Sevilji ako se večeras ne poštuju simboli Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express