KVALIFIKACIJE ZA SP

Portugal se žalio UEFA-i zbog regularno postignutog, ali nepriznatog Ronaldovog gola u duelu protiv Srbije (2:2) u sudačkoj nadoknadi utakmice 2. kola kvalifikacija za SP.

U žalbi je iznio tri zahtjeva. Prva dva su nužnost upotrebe VAR-a i signaliziranja da je lopta prešla gol-liniju u kvalifikacijama za SP, jer u tom takmičenju nema videotehnologije. Portugalci su svjesni da se rezultat utakmice ne može promijeniti, ali ističu da ovo traže da se tako velike greške ne bi ponavljale. Treći zahtjev je suspenzija suca Dannyja Makkelieja koji je vodio meč.

Već istog dana evropskim prvacima stigao je odgovor. UEFA u njemu navodi da je ona namjeravala uvesti VAR za kvalifikacije za SP, ali da se od toga odustalo zbog komplicirane situacije uzrokovane pandemijom korone.

“Još 2019. smo FIFA-i predložili upotrebu VAR tehnologije u aktuelnim kvalifikacijama za SP. Međutim, uticaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je UEFA-u da odloži primjenu VAR tehnologije u grupnoj fazi Evropa lige za sezonu 2021./2022, umjesto za ovu sezonu, kao i da povuče prijedlog da se VAR koristi u evropskim kvalifikacijama za SP 2022. godine.”

Podsjećamo, u trećoj minuti sudijske nadoknade Cristiano Ronaldo je savladao Marka Dmitrovića, golmana Srbije. Lopta je očito prešla liniju cijelim obimom, ali je Stefan Mitrović klizećim startom spriječio da ne ode dalje i zatrese mrežu, pa glavni sudac Makkelie i pomoćni Mario Diks “nisu vidjeli” da je Portugal postigao gol.
  Ronaldo je prvo slavio gol, ali je potom poludio kada je shvatio da ga sudije ne priznaju.
  Ronaldo je pobjesnio, urlao na suce, skinuo kapitensku traku i bacio je na teren, i demonstrativno napustio teren, iako je utakmica još trajala.