POSTIGAO 770 GOLOVA

Cristiano Ronaldo je jučer postigao hat-trick u trijumfu Juventusa nad Cagliarijem od 3:1 i tako je srušio rekord slavnog Pelea.

Stigao je Portugalac do brojke od 770 postignutih golova u karijeri i nadmašio Brazilca koji je na 767.

“Posljednjih sedmica preplavljeni smo statistikama o mom rušenju Peleovog rekorda od 757 službenih pogodaka. Iako sam zahvalan zbog priznanja, vrijeme je da objasnim zašto nisam prihvatao taj rekord. Moje ogromno poštovanje prema gospodinu Peleu, kao i poštovanje prema nogometu iz sredine 20. vijeka navelo me da uračunam brojku od 767 njegovih pogodaka, a kao zvanične golove računao sam i devet golova za saveznu državu Sao Paolo i jedan za ekipu brazilske vojske. Svijet i nogomet su se promijenili, ali to ne znači da možemo brisati historiju kako nama odgovara”, napisao je Ronaldo i nastavio:
  “Danas sam stigao do 770. zvaničnog gola, a moje prve riječi idu Peleu. Ne postoji nogometaš na svijetu koji nije rastao slušajući priče o njegovoj igri, golovima i uspjesima. Zbog toga sam sretan i ponosan, a o rušenju ovog rekorda nikada nisam mogao ni sanjati, posebno odrastajući kao dijete na Madeiri.”

Iako se na njegovom Instagram profilu prije nekoliko sedmica pojavio podatak da je u karijeri postigao 1283 gola, Pele je čestitao Ronaldu na rekordu, piše SportCentar.

“Kakav lijep fudbalski put. Puno vam se divim i to ni za koga nije tajna. Čestitam na obaranju mog rekorda golova na zvaničnim utakmicama. Ostavljam ovu fotografiju u vašu čast, s velikom naklonošću, kao simbol prijateljstva koje postoji već dugi niz godina”, napisao je Pele u poruci.