Kvalifikacije za SP 2022.

Na meču između Španije i Kosova koji će se odigrati u Sevilji, biće dozvoljeno isticanje zastave i intoniranje himne Kosova, prenosi danas RTK pisanje španskog medija „El Confidencial“.

Prije nekoliko dana Ministarsvo unutrašnjih poslova Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, sugerisalo je fudbalskom savezu u ovoj državi da Kosovo ne bi trebalo da se tretira kao suverena država već kao ekipa sa Kosova.

Španski mediji tada su javili da na pomenutom meču neće biti istaknuta kosovska zastava, te da himna neće biti predstavljena kao državna, već takođe sa teritorije Kosova.

Nakon ove odluke, iz Fudbalskog saveza Kosova poručili su da će meč igrati samo ako budu dobili jednako poštovanje kao i sve druge reprezentacije i da u suprotnom neće igrati utakmicu.

Međutim, kako danas prenosi RTK, pisanje španskih medija, po novoj odluci španske vlade, na pomenutom meču će ipak biti istaknuta zastava i himna Kosova.

Kako prenose, Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da „politički ovo ne mijenja stav Španije o Kosovu ni za centimetar“.

Reprezentacija Španije u 3. kolu kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Sevilji dočekaće selekciju FS Kosova 31. marta.

Kosovo je dio Grupe B zajedno sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Gruzijom, četiri reprezentacije, od kojih tri nisu priznale nezavisnost Kosova.