ODLUKA FIFA-E

Bord Svjetske nogometne federacije (FIFA) najavio je jučer da slučajno igranje rukom koje je dovelo do stvaranja gol šanse za saigrača više neće biti kažnjavano, a do promjene će doći jer "se pravila" ne primjenjuju dosljedno.

Primjer za promjenu do koje će doći imali smo u četvrtak na meču Tottenhama i Fulhama zato što je domaćoj ekipi gol za izjednačenje poništen zbog slučajnog igranja rukom Marija Lemine koje je prethodilo golu Josha Maje.

Naime, Leminu je lopta pogodila u ruku koja je u potpunosti bila uz tijelo, ali je sudija odlučio poništiti gol jer je Maji gol šansu stvorilo upravo to igranje rukom. Tu situaciju možete pogledati na 2:00 priloženog videa.
Promjena pravila igranja rukom neće se odnositi na situaciju u kojoj igrač slučajno rukom postigne gol ili dotakne loptu rukom direktno pred postizanje gola.

"Napravili smo korak unazad jer smo posmatranjem onoga što se dešava u cijelom svijetu shvatili da gol postignut rukom uvijek mora biti poništen. Međutim, uvidjeli smo da i kada neko od saigrača slučajno dotakne loptu rukom, a nakon toga bude postignut gol ne mora biti tako. Javnost to tako doživljava, a to je i naš stav. Zbog toga smo promijenili pravilo. Sada gol neće biti priznat samo ako je rukom loptu dotakao strijelac gola", rekao je prvi FIFA-in čovjek Gianni Infantino.

Inače, najavljeno i razmatranje promjene pravila ofsajda, odnosno da se ne sudi nedozvoljena pozicija ukoliko je bilo kojim dijelom tijela kojim je moguće postići gol igrač odbrane u liniji s napadačem.