SLUČAJ IBRAHIMOVIĆ

"Slučaj Zlatan Ibrahimović (39) i beogradska Marakana" i danas je top tema u regionalnim sportskim krugovima, ali i šire.

- Neko mora da odgovara za rasizam i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi Zlatana Ibrahimovića! Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak uvečer izborili su junački remi (2:2) protiv Milana u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope, ali je sjenku na odličnu igru izabranika Dejana Stankovića bacio jedan primitivni pojedinac, piše srbijanska "Republika".

Bivšeg reprezentativca Švedske koji vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine huligan je počastio psovkom: "Smrdljivi balijo, pi***"... koja se jasno čula na praznoj Marakani.

Prema saznanjima "Srpskog telegrafa", pojedinac koji još nije uhapšen nije ušao na stadion sa malim brojem navijača, već ga je neko uveo i smjestio ispod novinarske lože. Međutim, iz Zvezde nisu željeli da otkriju njegov identitet, iako su lako mogli da ga utvrde uvidom u karte koje su izdali i snimke sa video-nadzora. Umjesto toga, crveno-bijeli su izdali saopćenje i ogradili se od njegovih postupaka, uz izvinjenje Ibrahimoviću.

Apsurdno vrijeđati velikana poput Zlatana

Da pojedinac treba da bude uhapšen i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od pet godina, koja je predviđena prema srbijanskom zakonodavstvu, smatra i poznati advokat Tomo Fila (79).

- Trebalo bi đubretu odrediti maksimalnu kaznu zatvora, odnosno pet godina. Sramota je da se vrijeđa tako veliki igrač - kaže Fila.

Koliko je apsurdno vrijeđati velikana poput Zlatana Ibrahimovića može se jasno vidjeti iz 2014, kada je Srbija imala velike gubitke zbog poplava. Ibra je dao veliku novčanu donaciju u kampanji Dejana Stankovića, a tada je bilo prikupljeno dovoljno novca za izgradnju 28 stanova u Obrenovcu, jednom od mjesta koje je bilo najjače pogođeno poplavama. Ne treba zaboraviti da je bivši reprezentativac Švedske mnogo puta javno isticao da je ponosan na prijateljstvo sa Dekijem i Sinišom Mihajlovićem, a jednom prilikom je rekao da bi sa Mihom otišao i u rat.

Ukoliko UEFA odluči da pokrene postupak protiv Zvezde, može biti ponovo osuđena za rasizam. Podsjetimo, crveno-bijeli su poslije meča sa Suduvom, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka jula 2019. na domaćem terenu kažnjeni sa dvije evropske utakmice bez gledalaca na Marakani uz novčani iznos od 72.000 eura.