NEZAUSTAVLJIV PAD

FC Barcelona prolazi kroz težak period, a problemima se ne nazire kraj, barem u skorije vrijeme.

Očito da je ekipi s Nou Campa potreban totalni remont, što dokazuju i rezultati u Ligi prvaka ove, ali i proteklih sezona.

U Barceloni se mijenjaju treneri, baca novac na skupocjena pojačanja, a na terenu sve je isto, odnosno iz godine u godinu gore i gore.

Činjenica je da Barcelona trenutno nije spremna da igra na najvišem nivou. Barca je krenula stranputicom poslije historijske pobjede u osmini finala Lige prvaka i eliminacije Paris-Saint Germaina u sezoni 2016/17.

Sigurno se svi sjećaju da je tada katalonski gigant u Parizu poražen 4:0, da bi u revanšu Barca u nevjerovatnom meču slavila 6:1 i prošla u četvrtfinale. Zaustavljeni su već na narednoj stepenici, odnosno u četvrtfinalu kada je Juve na svom terenu slavio 3:0, dok u revanšu nije bilo golova.

Već u narednoj sezoni (2017/18) Barcelona se ponovo uspjela obrukati na eurosceni. Poslije trijumfa u prvoj četvrtfinanoj utakmici protiv Rome na Nou Campu rezultatom 4:1, Messi i društvo su u revanšu od Džeke i Vučice izgubili 3:0 i ostali bez polufinala.

Nije tu bio kraj Barceloninim mukama. Polufinale Lige prvaka u sezoni 2018/19. protiv Liverpoola dodatno je pogoršalo situaciju. Pobjeda rezultatom 3:0 na domaćem terenu činila se kao sasvim dovoljan kapital pred revanš. Barca je jednom nogom bila u finalu, a onda je došao revanš. Nevjerovatan poraz rezultatom 4:0 ostavio je Katalonce bez šansi za šesti evropski naslov, a Redse kasnije odveo na krov Evrope.

Tešku šamarčinu, od koje se dugo neće oporaviti, Barca je dobila u prošloj sezoni Lige prvaka. Zbog pandemije koronavirusa završnica se igrala na specifičan način, a od četvrtfinala jedan meč odlučivao je o putniku u naredni krug. I tako je uzdrmana Barca u lovu na polufinale naletjela na nemilosrdni Bayern, gdje je primila čak osam golova (8:2). Poraz je to koji je natjerao i Lionela Messija, legendu kluba, da se zapita da li mu je i dalje mjesto u "Blaugrani". Kasnije je Argentinac i zvanično zatražio odlazak, iz kluba mu nisu dozvolili...

U ovoj sezoni kormilo je preuzeo novi trener Ronald Koeman, a šok terapija nije uspjela. Ispostavilo se da je to zapravo samo kozmetička promjena. Barca ima deficit za Atleticom u prvenstvu, izgubila je finale Superkupa Španije, na dobrom je putu da se ostane od finala Kupa kralja, ali i Lige prvaka.

Sve slabosti Barca je pokazala već u posljednjoj utakmici grupne faze Lige prvaka protiv Juventusa, gdje je porazom 3:0 na Nou Campu izgubila prvo mjesto na tabeli i dobila znatno teži žrijeb za osminu finala.

Već nakon prve utakmice, ispostavilo se da je PSG i bez Neymara preveliki zalogaj za Barcelonu. Poraz rezultatom 4:1 na domaćem travnjaku ugasio je nade i najvećim optimistima među navijačima da ova ekipa u revanšu može proći među osam najboljih.

Osim rezultatske, Barcelona se nalazi u upravljačkoj, ali i finansijskoj krizi. Poznato je da je u toku kampanja za predsjedničke izbore i da klubu prijeti bankrot. Prema nekim informacijama dugovi iznose nevjerovatnih milijardu eura. Sve ovo jasno pokazuje da će proces povratka Barce na nivo koji odgovara renomeu kluba biti dug i mukotrpan.

Izvor: Faktor