Finale turnira u Kataru

Bavarci su u finalnom susretu turnira u Kataru pobijedili meksički Tigres sa 1:0.

Nogometaši njemačkog Bayerna pobjednici su klupskog Svjetskog prvenstva, koje je održano u Kataru, nakon što su u finalnom susretu u četvrtak pobijedili meksički Tigres sa 1:0.

Pogodak odluke postigao je Benjamin Pavard u 59. minuti.

Njemačkom sastavu je to drugi naslov na klupskom SP-u, nakon što je prvu titulu osvojio 2013. godine protiv Raja Casablance.

Bavarcima je ovo ujedno historijski šesti trofej unutar godine dana, nakon što su osvojili njemačko prvenstvo, Kup i Superkup, Ligu evropskih prvaka i evropski Superkup.

Gol poništen, pa ga VAR priznao

Meksikancima može biti utjeha što su u prvom nastupu na SP-u stigli do finala, postavši prvi klub iz CONCACAF-a kojem je to uspjelo.

Bayern je u polufinalu pobijedio Al Ahly sa 2:0, dok je Tigres na putu do finala morao igrati dvije utakmice: u četvrtfinalu je porazio korejski Ulsan sa 2:1, a u polufinalu brazilski Palmeiras sa 1:0.

Finale je odlučeno u 60. minuti, kada je Pavard savladao protivničkog golmana, no sudija je označio ofsajd Roberta Lewandowskog.

VAR soba je ipak poništila odluku linijskog sudije i njemački tim je poveo sa, kako se na kraju ispostavilo, konačnih 1:0.

Klupska svjetska prvenstva igraju se od 2000. godine, kada je prvo takmičenje održano u Brazilu, a slavio je Corinthians.

U razdoblju od 2001. do 2004. godine takmičenja su bila otkazana, a ponovo su pokrenuta 2005. i od tada se održavaju svake godine u decembru.

Al Ahly treći, Al Duhail peti

Prošle godine, zbog epidemije korona virusa, nije bilo završnog turnira, već je pomjeren na februar.

Osim Brazila, dosadašnji su domaćini prvenstva bili Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko i ove godine Katar.

Nogometaši egipatskog Al Ahlyja osvojili su treće mjesto, nakon što su ranije u četvrtak, u susretu za bronzu, boljim izvođenjem penala pobijedili brazilski Palmeiras sa 3:2 (regularni dio meča 0:0).

U susretu za peto mjesto igrači domaće ekipe Al Duhail su pobijedili južnokorejski Ulsan Hyundai sa 3:1.