SRUŠIO I CRISTIANA RONALDA

Kolosalno pogrešnu procjenu donijeli su krajem prošlog ljeta čelnici Barcelone.

Lionel Messi bio je bijesan jer osim što se radilo o njegovu velikom prijatelju, znao je da Luis Suarez još uvijek nije rekao posljednju riječ na najvišoj razini.

Međutim, krajem ljeta prošle godine i tadašnji predsjednik Josep Maria Bartomeu i tek ustoličeni trener Ronald Koeman pokazali su Urugvajcu put prema izlaznim vratima.

Nije htio ići, pa se dogovorio s Juveom...

Pritisnuta financijskim problemima i uglavnom fokusirana na Messija koji je bio izrazio želju za odlaskom poslije sramotnog poraza od Bayerna u Ligi prvaka, Barcelona je napravila gaf desetljeća i jednu od najvećih gluposti u novijoj povijesti nogometa - odrekla se Suareza bez ikakve odštete i pustila ga da prijeđe u Atletico Madrid.

Suarez je imao ugovor s Kataloncima do 30. lipnja 2021., špekuliralo se da je imao načelni dogovor s Juventusom o tome da će ostati na Camp Nouu do završetka ugovorne obveze s Barcom i onda se preseliti u Torino kao slobodan igrač.

...a onda je Simeone iskoristio priliku

No Barceloni se toliko jako žurilo da ga odstrani iz momčadi da se u finišu prijelaznog roka u svega nekoliko dana odigrala cijela priča s Atleticom. Diego Simeone pokazao je palac gore i Suarez je, doduše nevoljko, otišao u Madrid.

Bartomeu i Koeman rezonirali su na način da im ne treba igrač kojem se tada bližio 34. rođendan (proslavio ga je u januaru) te da će klubu dobro doći da makne njegovu plaću iz ionako (pre)opterećenog budžeta. Ispostavilo se da su gadno pogriješili.

Ni Ronaldo nije imao takav start u Realu

Najnoviji dokaz Suarez im je ispostavio ovog ponedjeljka, s dva pogotka protiv Celte Vigo s kojima je došao do brojke od 16 golova u 17 utakmica u Primeri. Time je oborio rekord koji je držao Cristiano Ronaldo - Portugalac je u prvih 17 prvenstvenih utakmica za Real Madrid postigao 15 zgoditaka i sve do sinoć bio je rekorder Primere u 21. stoljeću.

Epilog cijele priče je takav da Atletico Madrid suvereno gazi prema naslovu prvaka, ima osam bodova više i jednu utakmicu manje od Barcelone i Reala, a ključni kotačić u Simeoneovu stroju je baš Suarez, koji je sa 16 golova prvi topnik lige.

Na toj ljestvici strijelaca Suareza prate Youssef En-Nesyri iz Seville i Messi, koji su postigli po 13 pogodaka.

Imao je ogromnu motivaciju dokazati im da su pogriješili i uspio je. Svejedno je sad tko je bio čovjek koji je više inzistirao na njegovu odlasku - Bartomeu ili Koeman. Poslati igrača koji je u šest sezona zabio 198 golova za vaš klub u redove drugog najvećeg rivala, i to besplatno, apsolutna je katastrofa. Jednostavno, to se ne radi...