PREMIER LIGA

Derbi 20. kola Premier lige između Tottenhama i Liverpoola pripao je aktuelnim prvacima Engleske koji su trijumfovali s 3:1.

Prvu priliku na susretu imali su fudbaleri Jurgena Kloppa, no šut Sadija Manea iz treće minute otišao je pored gola.

Već u narednom napadu Spursi su zatresli mrežu gostiju. Ipak, nažalost po domaćina, pogodak Heung-Min Sona je poništen zbog nedozvoljene pozicije nakon što je uslijedila reakcija iz VAR sobe.

Reprezentativac Južne Koreje bio je i u dobroj prilici u 22. minuti, no ovoga puta je Alisson odlično intervenisao.

Ništa slabija reakcija nije bila ni ona koju je dvije minute poslije na suprotnoj strani imao Hugo Lloris u situaciji jedan na jedan protiv Manea.

I dok se iščekivao kraj prvog poluvremena, Liverpool je poveo. Igrala se četvrta minuta sudijske nadoknade kada je Roberto Firmino poslije asistencije Manea loptu pospremio u mrežu domaćina.

Početak drugog poluvremena na pravi način je opravdao epitet derbija između timova Josea Mourinha i Jurgena Kloppa.

Poslije nepune dvije minute igre u nastavku gosti su udvostručili svoju prednost. Trent Alexander-Arnold bio je na pravom mjestu te je odbijenu loptu preciznim udarcem pospremio u mrežu iza leđa Llorisa.

Ipak, ubrzo je uslijedio odgovor londonskog sastava. Pierre Emile Hojbjerg je već u 49. minuti smanjio prednost gostiju.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima na startu drugog dijela jer se u 56. minuti ponovo zatresla mreže, opet ona na golu na kojem je stajao francuski reprezentativac Hugo Lloris. Ipak, slavlje fudbalera Liverpoola pokravio je VAR, a treći gol gostiju poništen je zbog igranja rukom.

Devet minuta kasnije nije bilo spasa za Tottenham kada je Mane proigravanje Alexander-Arnolda pretvorio u 3:1 za Liverpool. Iako je bilo još dosta da se igra do kraja, već tada se dalo naslutiti da će duel dvojice veliki trenera otići na stranu Kloppa.

Omjer snaga u večerašnjem susretu možda najbolje opisuje iz podatak iz 84. minute. Liverpool je do tada uputio 14 udaraca ka golu protivnika, u odnosu na tek tri domaće ekipe.

Pobjeda je na kraju zasluženo pripala Redsima.

Golove s utakmice Tottenham - Liverpool pogledajte OVDJE.

 
Standings provided by SofaScore LiveScore