Natjecanje najbogatijih

Evropska komisija se protivi novoj nogometnoj Superligi, natjecanju najbogatijih klubova koje bi trebalo zamijeniti Ligu prvaka.

Evropska komisija podržala je Međunarodni nogometni savez (FIFA) i Evropski nogometni savez (UEFA) u borbi protiv pojave nove nogometne Superlige, natjecanja najbogatijih klubova koje bi trebalo zamijeniti Ligu prvaka.

“Nema mjesta za neke pojedince koji žele iskriviti višestruku prirodu evropskog nogometa. Evropski način života nespojiv je s idejom da bi evropski klupski nogomet bio isključivo pravo bogatih i utjecajnih”, rekao je evropski povjerenik za evropski razvoj životnog stila Margaritis Schinas za grčki časopis Politico, prenosi Hina.

Zatvoreno takmičenje

Schinas je tako iznio stav Evropske komisije o rastućim glasinama da se grupa jakih evropskih klubova namjerava ujediniti u vlastitom, zatvorenom nogometnom natjecanju.

Schinas je zajedno s FIFA-om i kontinentalnim nogometnim savezima zaprijetio ozbiljnim posljedicama za sve one klubove i nogometaše koji žele pristupiti novom natjecanju.

Sve nogometne organizacije uključene u FIFA-u naglasile su da neće priznati Superligu, a postojanje još jednog natjecanja u ionako pretrpanom kalendaru skoro je nemoguće.