Historijski susret

Aktuelni šampion fudbalske Super lige Drita i pobjednik kupa Kosova Prishtina u subotu će igrati finalnu utakmicu Super kupa, a ovo takmičenje ušlo je u historiju kosovskog fudbala kao prvo koje će biti odigrano u inostranstvu, prenosi Ekonomia Onlajn.

Utakmica će 23. januara, početi u 11.50 sati na stadionu "Mardan" u turskom primorskom gradu Antaliji, a meć će se prenositi uživo na Art Sport 1 i Klan Kosova.

Jedini trofej Super kupa Drita je osvojila 2018. godine, pobjedivši Prishtinu, dok plavo-bijeli drže rekord ovog takmičenja sa ukupno 9 osvojenih trofeja.

U direktnim duelima Drite i Prishtine, u svim takmičenjima, od sezone 2012/13 najviše je bilo neriješenih ishoda, čak 13. Ostali mečevi su završeni sa osam pobjeda Prishtine i šest Drite.

Drita, koja brani titulu šampiona, trenutno je lider i jesenji prvak Super lige sa 41 bodom.

I u posljednje dvije utakmice dva rivala, protekle jeseni, završene su neriješeno. Prvi remi na gradskom stadionu u Gnjilanu bio je bez golova (0:0), dok je drugi u Prishtini završen rezultatom 1:1. Golove na stadionu Fadil Vokrri postigli su Besnik Krasniqi za Prishtinu i Fidan Gerbeshi za Dritu.

Obe ekipe su, nakon što su obavljeni testovi za kovid-19, otputovale u Antaliju, gdje obavljaju posljednje pripreme pred finalnu utakmicu.

Meteorolozi predviđaju da će u subotu temperatura biti do 16 stepeni pa će i uslovi za igru biti savršeni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online