Ovo će mnoge začuditi

Specijalizirana konzultantska kuća napravila je "popis imovine" Real Madrida…

Možda će nekima zvučati čudno da je Brazilac Casemiro (28) najvrjedniji nogometaš Real Madrida u ovom trenutku. To je izračun KPMG-a, konzultantske kuće koja spada među četiri najveće na svijetu, a koja se bavi, među ostalim, procjenom vrijednosti nogometnih klubova i njihovih igrača. Prema analizi britansko-nizozemske multinacionalne kompanije, Casemiro vrijedi 72.6 miliona eura.

Na drugom i trećem mjestu su također igrači koje možda ne biste očekivali u samom vrhu po mnogima parametrima najvećeg i najglamuroznijeg svjetskog kluba. Francuski stoper Raphael Varane procijenjen je na 70,2 miliona, a belgijski vratar Thibaut Courtoisa na 67,9 miliona eura.

Casemiro najvrjedniji igrač Reala

Casemiro nije pretjerano atraktivan, ali je vrlo zahvalan igrač. Unatoč početnim skepsama, s vremenom je postao jedan od ključnih igrača Reala, koji ga je u januaru 2013. kupio od Sao Paula za 4,5 miliona eura. Isprva ga je ostavio je na posudbi u Sao Paulu, a u ljeto 2014. poslao ga je na kaljenje u Porto.

Sljedeće sezone konačno se priključio seniorskoj momčadi madridskog velikana. Brazilčev uzlet započeo je kada je Zinedine Zidane zamijenio Rafaela Beniteza na mjestu trenera.

Kod Zidane je postao praktički nezamjenjivi član udarne momčadi Kraljevskog kluba. Casemiro, Toni Kroos i Luka Modrić u šampionskoj eri Reala sačinjavali su standardni vezni red.

Casemiro je u dresu Reala upisao 270 nastupa i postigao 27 golova. Najvažniji mu je onaj protiv Juventusa u finalu Lige prvaka u Cardiffu 2017. godine. Za brazilsku reprezentaciju odigrao je 48 utakmica, postigao je tri gola.

Cinici će reći da je najbolji pokazatelj gdje se Real nalazi kada mu je defanzivni vezni najvrjedniji igrač, a druga dva su stoper i vratar.

Hazard najveće razočarenje


U Realu su se zacijelo nadali da će mi najvrjedniji eksponat biti Eden Hazard, koji je plaćen 115 milijuna eura i očekivalo se da bude zvjezdana zamjena za Cristiana Ronalda. Međutim, otkako je Belgijac stigao u Real iz Chelseaja u ljeto 2019., nije odigrao praktički ništa. Hazard je proveo više vremena na bolničkom krevetu nego na terenu. U međuvremenu mu se vrijednost više nego prepolovila.

Da stvar bude gora po Real, većina pridošlih igrača u posljednjih nekoliko godina nisu potvrdili uložena sredstva. Dapače, nekima je vrijednost značajno pala.

Puno se, primjerice, očekivalo od Viniciusa, no mladi Brazilac ne razvija se prema očekivanjima. Realizacija mu je akutni problem. O Luki Joviću da i ne govorimo, srpski napadač pokazao se potpunim promašajem. Čini se da se vraća na posudbu u Eintracht. To su posljednje informacije. Za Edera Militaa vrijedni slično. Martin Odeegard vratio se s posudbe iz Sociedada, gdje je imao odličnu sezonu, no opet se utopio u Madridu.

Mbappe najveća želja Madriđana

Za Ferlanda Mendyja može se reći da nije razočarenje, dok Rodrygo pokazuje potencijal, ali i od njih se očekuje više. Od mlađih igrača jedini za kojeg se može reći da je osjetno iskočio jest Federico Valverde. I tu nije kraj; nekim dojučerašnjim velikim zvijezdama, a koje su najboljim godinama, vrijednost se survala u provaliju. Najbolji primjer je Isco. Puno bolje ne stoji ni Marco Asensio, da ne pričamo o Alvaru Odriozolu.

Uglavnom, Real se i dalje oslanja na stara snage, Zidane forsira senatore koji su ušli u tridesete. Ramos ima 34 godine, Modrić 35, Nacho 30, Benzema 29, Kroos 31…

To je pokazatelj koji najbolje sugerira da će Real naljeto morati u shopping ako želi ostati u samom europskom vrhu. Glavna meta je Kylian Mbappe, kojeg je KPMG procijenio najvrjednijim nogometašem današnjice s iznosom od 200 milijuna eura.

No želje su jedno, a mogućnosti nešto drugo. Nije baš bajna situacija za megatransfere. Real više nije dominantan na tržištu kao nekoć, a uz to, zapadne ekonomije teško stenju, najblaže rečeno. Neizvjesnost je velika, ko zna što donosi ljeto.