ŠPANIJA

Trener Barcelone Ronald Kuman (Koeman) na put je s prvom ekipom poveo i 17-godišnjeg veznjaka

Barcelona bi večeras od 18.30 sati trebala odigrati u utakmicu 18. kola španskog prvenstva protiv Granade. Trebala bi, jer u Španiji su, naročito u Madridu ovih dana, vremenske prilike ne pretjerano naklonjene bilo kakvoj aktivnosti izvan kuće, pa sve skupa do zadnjeg trenutka pred početni udarac nosi znak pitanja. Naizad, već je odgođena utamica između Atletika i Atletika u Madridu, jer je zatvoren madridski aerodrom.

Dakle, trener Barcelone Ronald Kuman (Koeman) na put je s prvom ekipom poveo i 17-godišnjeg Ilasa Moribu (Ilaix). Za deset će dana postati punoljetan, a mogao bi zaigrati već večeras. Riječ je o klasičnom srednjem veznom igraču, a u Barci je još od svoje sedme godine, kada je 2010. prešao iz gradskog konkurenta Espanjola. Profesionalni ugovor potpisao je na isti dan kad je napunio 16 godina, dakle u januaru prošle godine, a tada su ga vrbovali i velikani poput Mančester sitija i PSG-a.

U Barci su tome odlučili doskočiti pa su mu ponudili nešto malo iznad pola miliona eura godišnje plaće i čak 100 miliona odštetne klauzule. Do sad je za Barcu B nastupio 16 puta i zabio jedan pogodak. Inače, još je prije dvije godine, kao 15-godišnjak, igrao protiv U-19 ekipe madridskog Reala. U toj je utakmici zabio hat-trick, a posebno se pamti njegov gol s centra, podsjeća SN.