KLJUČNI GOLOVI

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko je za samo nekoliko sezona postao prava živuća legenda Rome, a statistički podaci koje je napravio list Il Romanista jasno govore koliko je naš napadač ubojit pred protivničkim golom.

Džeko je u dresu Vučice odigrao 238 utakmica, i to 184 u Seriji A, 27 u Ligi prvaka, 20 u Evropskoj ligi i sedam u Kupu Italije.

Postigao je 114 pogodaka, što ga je svrstalo na treće mjesto najboljih strijelaca Rome svih vremena. Čak 85 puta upisao se u strijelcu u Seriji A, 15 golova je postigao u Ligi prvaka, 12 u Evropskoj ligi te dva u Kupu Italije.

Međutim, ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je Džeko svojim golovima direktno klubu donio 65 bodova. Posljednji primjer bio je nedavni pogodak protiv Sampdorije kada je Romi donio sva tri boda u pobjedi rezultatom 1:0.

Zanimljivo da je i 17 puta svojim golovima poveo ekipu u preokret, a posebno je bio ubojit u kupovima budući da je pet puta direktno on odveo Romu u narednu fazu tako što je matirao protivničkog golmana.

Inače, Džeko je danas na treningu po pisanju Sky Sport Italia doživio manju povredu pa su napisali kako je njegov nastup upitan u sutrašnjoj utakmici protiv Crotonea. Međutim, kako saznajemo, Džeko će svakako propustiti utakmicu protiv nešto lošijeg protivnika kako bi što spremnije dočekao naredna dva meča u kojim će Roma igrati protiv Intera i Lazija.