VELIKI TRANSFER NA POMOLU

Real Madrid želi dovesti Bayernova braniča Davida Alabu, kojem naljeto istječe ugovor s njemačkim prvakom...

David Alaba glavna je meta Real Madrida, raspisali su se svi vodeći španjolski mediji. Bayernovu braniču naljeto istječe ugovor i od danas službeno ima odriješene ruke za pregovore.

Alaba je u listopadu odbio posljednji Bayernov prijedlog za produljenje ugovora. Problem je, naravno, novac. Alaba nije prihvatio 200 tisuća eura tjednu plaću.

„Puno smo razgovarali. Cilj nam je bio produljenje ugovora, ali to se nije dogodilo. Održali smo posljednji sastanak, krajem listopada rok je istekao i od tada nismo razgovarali. Da budem sasvim iskren, poduzimali smo brojne korake prema njegovu zastupniku Piniju Zahaviju, ali i njegovu ocu. Ja bih to prihvatio, ali on nije“, objasnio je Bayernov šef Karl-Heinz Rummenigge krajem studenog.

Real ide po Alabu

Tada je bilo jasno da Alaba namjerava napustiti Bayern. Real je već dugo glavni prosac, spominju se još Man City, PSG, Chelsea... Madriđani su u prošlosti već pokušavali dovesti polivalentnog obrambenog igrača, ali nije im to uspjelo. Čini se da je stigao taj trenutak.

Postoje i određeni problemi. Pitanje je kako će Realova svlačionica prihvatiti taj transfer. U trenutku kada se krešu plaću, Real je navodno spreman dati 28-godišnjem Alabi nešto više od 10 milijuna eura godišnju plaću. U bruto iznosu to je dvadeset milijuna eura.
Toliko u ovom trenutku zarađuje Karim Benzema, dok Luka Modrić ima milijun manje i još će mu smanjiti plaću kada produlji ugovor za još jednu godinu.

Doduše, Real neće morati platiti odštetu. Alaba je na Transfermarktu procijenjen na 65 milijuna eura.

Činjenica jest da Real može slobodno pregovarati s Alabom, ali i ostali klubovi s njegovim kapetanom Sergijom Ramosom. Iako se dugo smatralo da će produljenje ugovora biti formalnost, pregovori su se neočekivano odužili.

Real smanjuje plaće i dovodu novu zvijezdu


I tu je problem novac, ali i duljina ugovora. Poznata je Realova politika s igračima koji su zagazili u tridesete. Pravilo je da s takvim ne produljuju ugovore. Modrić i Ramos su ipak iznimke.

Osim toga, Real je objavio da planira smanjiti proračun za 300 milijuna eura zbog koronakrize. Glavni instrument je smanjivanje plaća. Kraljevski klub pokušava uvjeriti svoje senatore da će biti široke ruke prema njima jednom kada kriza prođe. Modrić je prihvatio ponudio, iako još uvijek nije ništa potpisano, dok se Ramos očito još nećka.

On želi zadržati plaću od 13 milijuna eura neto godišnje i ugovor na dvije godine. Perezu mu očito ne namjerava to potpisati. Slučaj Cristiana Ronalda govori da je predsjednik Reala spreman na oštre mjere. Portugalac je po tko zna koji put tražio novo povećanje plaće, a Perez je odlučio da je dota i prodao ga je Juventusu.

Spekulacije oko Alabina transfera Perezu mogu poslužiti kao dodatni pritisak na Ramosa. U stilu: ako nećeš, imamo igrača koji ćete zamijeniti. Perez zacijelo nije zaboravio kako je Ramos svojedobno pritiskao njega kada je javno mahao ponudama. Još je u živom sjećanju totalni medijski rat koji se vodio između njih dvojice prilikom posljednjeg produljenja 2015. godine.

Zapeli pregovori s Ramosom

Nisu se birala sredstva. Perez je optuživao Ramos da se služi klasičnom metodom ucjene, a Ramos njega da sitničavi i pokušava na domaćim zaslužnim igračima uštedjeti, dok u isto vrijeme dovodi skupocjene inozemne zvijezde i plaća ih suhim zlatom.

Što reći o ne tako davnom Ramosovu igrokazu s navodnim kineskim proscima. Kada mu je Perez hladno poručio da donese odštete i može ići, kapetan Reala iznenada je promijenio mišljenje i počeo se izmotavati kako je krivo shvaćen.

Iako su pregovori zapeli, ipak je veća šansa da će se Perez i Ramos opet dogovoriti, nego da će doći do razlaza. U svakom slučaju, ako Alaba dođe na Santiago Bernabeu, zaoštrit će se borba na stoperskim pozicijama, jer je austrijski reprezentativac u posljednje vrijeme igrao upravo na toj poziciji u Bayernu, iako je počeo na lijevom beku. Raphael Varane morat će dobro zapeti, više neće biti siguran starter bez obzira na formu.