PREMIERSHIP

Nogometaši Arsenala pobijedili su na Emirates stadionu u okviru 15. kola Premiershipa gradskog rivala Chelseaja rezultatom 3:1 te su tako prekinuli očajni niz od sedam utakmica bez ligaškog trijumfa. Ovo bi Topnicima mogla biti ključna pobjeda u traženju izlaza iz krize.

Od početka utakmice gledatelji su mogli uživati u odličnom nogometu s brojnim prilikama s obje strane. Ipak, nije bilo pogodaka sve dok u 32. minuti nije dosuđen penal za Arsenal. James je zakasnio, a Tierney je ušao u 16 metara sa strane i pao nakon gaženja s leđa. Lacazette je potom pucao u jednu, a poslao Mendyja u drugu stranu za 1:0.

Minut prije odlaska na odmor Arsenal je udvostručio prednost, a strijelac je bio Xhaka i to golčinom iz slobodnog udarca u same rašlje. Ubrzo je sudija odsvirao kraj prvog poluvremena.

Vrlo brzo u nastavku Arsenal dolazi i do trećeg gola. Saka je pokušao vjerovatno ubaciti i lopta mu je prešla preko noge i nemoćnog Mendyja te uletjela u suprotne rašlje za uvjerljivih 3:0.

Preuzeo je Chelsea inicijativu na sredini terena, ali bili su to uglavnom jalovi napadu, dok su Topnici opasni prijetili iz kontranapada. Plavci su uspjeli do kraja meča tek doći do počasnog gola preko Abrahama. Vrijedi istaći da je Leno u sudijskoj nadoknadi odbranio penal Jorginhu.

Arsenal je s večerašnjom pobjedom prestigao Leeds te se nalazi na 14. mjestu Premiershipa, dok je Chelsea pao na šestu poziciju budući da ga je prestigla Aston Villa.