Lewandowski ispred Messija i Ronalda

Zlatne lopte "Frans Fudbala" ove sezone neće biti dodijeljena, ali FIFA će večeras u Cirihu proglasiti najboljeg fudbalera u 2020. godini. Najveće šanse da ponese nagradu ima Robert Levandovski (Lewandowski) jer je iza Poljaka fantastična sezona u dresu minhenskog Bajerna, gdje redom obara rekorde. Levandovskom su, već po navici, konkurenti za titulu najboljeg Lionel Mesi (Messi) i Kristijano Ronaldo (Cristiano).

Inače, pomenuta svečanost će se prvi put održati putem video konferencije. Razlog je, naracno, pandemija koronavirusa.

Ukoliko Levandovski bude proglašen za najboljeg igrača u 2020. godini bit će prvi svjetski fudbaler koji je osvojio Fifinu nagradu nastupajući za neki klub iz Njemačke.  U godini na izmaku napadač Bajerna je prosto bio nezaustavljiv. Šesta evropska titula u vitrinama Alijanc arene i osma uzastopna titula u Njemačkoj nisu isključivo njegova zasluga, ali je Poljak najveći krivac za žetvu trofeja.

Koliko je važan za Bavarce pokazao je večer uoči dodjele nagrade. Sam je srušio Volfsburg i sprečio kiks Bajerna. Upisao je nova dva gola i probio granicu od 250 golova u Bundesligi. Na taj način postao je tek treći fudbaler koji je preskočio magičnu brojku 250, a prethodno je takako nešto pošlo za nogom samo Gerdu Mileru (Muller) i Klausu Fišeru (Fischer). Zaustavio se Levandovski na 251 bundesligaškom pogotku, a bio je to Poljakov 18. gol u tekućoj sezoni, a 73. na 64 utakmice od starta sezone 2019/20! Impozantne brojke...