Kontinuirani progon

Zvijezda Barcelone i francuske fudbalske reprezentacije Antoine Griezmann najavio je da prekida saradnju sa Huaweijem zbog kontinuiranog progona Ujgura u kineskoj regiji Xinjiang.

Griezmann tvrdi da se na ovaj korak odlučio nakon izvještaja da je Huawei uključen u nadzor ujgurskih muslimana, te je raskinuo ugovor s kompanijom čiji je bio ambasador.  

„Nakon snažnih sumnji da je Huawei dao doprinos razvoju softvera za prepoznavanja lica (Ujgur Alert), odmah završavam partnerstvo s kompanijom“, naveo je Grizman na Instagramu.

'Što prije preduzeti akciju'

„Koristim priliku da pozovem Huawei ne samo da negira ove optužbe, već da što prije preduzme akciju, osudi masovni progon i iskoristi utjecaj da pridonese poštivanju prava muškaraca i žena u društvu“, dodao je.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je više od milion muslimana, većinom Ujgura, zatvoreno u kampovima u Xinjiangu.

Griezmannova objava dolazi nakon što je američka kompanija za nadzor IPVM objavila da je Huawei učestvovao u testiranju softvera za prepoznavanje lica koji šalje upozorenje policiji kada registruje lica Ujgura.

Griezmann, 29-godišnji napadač koji je bio jedan od lidera francuske reprezentacije u pohodu na titulu svjetskog prvaka 2018. u Rusiji, bio je ambasador Huaweija od 2017. godine.