NAJAVA POSLJEDNJEG KOLA

Utakmicama u grupama A, B, C, D, ali i jednoj prekinutoj iz grupe H, završit će se prva faza najelitnijeg nogometnog takmičenja u Evropi - Lige prvaka, nakon koje će biti poznato 16 najboljih ekipa koji će igrati nokaut fazu.

Pored planiranih osam susreta koji se igraju danas, na rasporedu je još jedan meč i to onaj iz grupe H između PSG-a i Bašakšehira koji je sinoć u Parizu prekinut zbog rasističkih komentara sudije iz Rumunije.

Obje ekipe nakon toga su se povukle u svlačionicu, a odlučile su da neće opet izaći na teren te da se meč može nastaviti samo s novim arbitrima, što je UEFA na kraju uvažila i odlučila će se meč igrati danas od 18:55.

Susret biti nastavljen od 14. minute uz suđenje nizozemskog arbitra Dannyja Makkeliea.

Što se tiče redovnih utakmica, prvi i zajedno s igračima u Parizu će na teren izaći igrači u grupi D u kojoj nastupaju Midtjylland i Liverpool, odnosno Ajax i Atalanta, što je meč koji će direktno odlučiti koji klub će proći među 16 najboljih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Liverpool je prvi u ovoj grupi sa 12 bodova i već su osigurali prolazak dalje, dok je Atalanta na drugom sa osam bodova i Ajax na trećem sa sedam bodova, pa timu iz Amsterdama i ekipi koja je prije dvije godine igrala polufinale Lige prvaka za prolazak dalje treba isključivo pobjeda i osvajanje tri boda protiv gostiju iz Italije. Prvi meč ovih timova u Bergamu završen je rezultatom 2:2.

U grupi A već je jasno da je Bayern kao prvoplasirani tim izborio prolazak, a borba za drugu poziciju odvit će se u Austriji gdje se sastaju Salzburg i Atletico Madrid. Gosti iz Španije imaju šest bodova i jedan im je dovoljan da zvanično osiguraju prolazak dalje, dok bi samo pobjeda i osvajanje tri boda donijela Salzburgu prolazak dalje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Svakako će najzanimljivije biti u grupi B gdje sve četiri ekipe još uvijek imaju šanse za prolazak. Nakon pet utakmica prva je Borussija M'gladbach koja ima osam bodova, drugi je Šahtar sa sedam, koliko ima i Real Madrid, dok je Inter posljednji sa pet bodova.

Tim iz Italije se nada onom, iz ove perspektive, najrealnijem ishodu, a to je da oni na svom terenu u 90 minuta budu bolji od Šahtara, a da u isto vrijeme Real Madrid na svom terenu pobijedi Borussiju M'gladbach što bi za ova dva tima značilo prolazak dalje. Ipak, još mnogo mogućnosti je u igri, a jedna od njih je da Real Madrid remizira sa Borussijom i kao drugoplasirani prođe dalje, ali im u tom slučaju treba da Inter pobijedi Šahtar i tako ga ostavi na sedam bodova. U Ligi prvaka se gleda međusobni omjer.

Standings provided by SofaScore LiveScore
U grupi C je već sve riješeno i ne treba očekivati previše drame u mečevima između Manchester Cityja i Marseillea, odnosno Olympiacosa i Porta. Oba susreta igraju se od 21 sat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Svi mečevi:

*PSG - Bašašehir (od 14. minute, 18:55 sati)
Ajax - Atalanta (18:55 sati)
Midtjylland - Liverpool (18:55 sati)
Bayern - Lokomotiv (21 sat)
Salzburg - Atletico Madrid (21 sat)
Real Madrid - Borussia M'gladbach (21 sat)
Inter - Šahtar (21 sat)
Manchester City - Marseille (21 sat)
Olympiakos - Porto (21 sat)