Samo Švedska

Nogometna reprezentacija Kosova igrat će u kvalifikacionoj grupi za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine protiv tri zemlje koje ga ne priznaju.

Naime, Kosovo je žrijebano prvo iz petog šešira i trebalo je igrati u grupi A.

No, u toj grupi se nalazila Srbija iz drugog šešira, a FIFA je zabranila da se te dvije selekcije nađu u istoj grupi iz dobro poznatih političkih razloga.

Tako je Kosovo je prebačeno u narednu grupu, grupu B.

No, tamo su Kosovari naišli na tri države koje imaju isti politički stav kao i Srbija. Španija, Grčka i Gruzija također ne priznaju Kosovo kao državu, ali to FIFA-i nije bilo sporno.

Od četiri protivnika u grupi samo Švedska priznaje nezavisnost Kosova.

Ovakav rasplet događaja naljutio je brojne Špance koji su na Twitteru na objavi Nogometnog saveza Španije o žrijebu jasno negodovali što će igrati sa Kosovom. "Kosovo je Srbija. Ali ništa se neće desiti, skinut ćemo gaće, Luis Enrique će se fotografisati sa preobraćenim Srbinom...", "Igrat ćemo protiv države koju ne priznajemo", samo su neki od komentara.

No, bilo je i onih koji su na strani Kosova. Naravno radi se o Kataloncima.



Nadam se da ćete izgubiti sve utakmice, a posebno utakmicu protiv Kosova. To će zasigurno biti zabava za Kosovare da pobijede fašističku stranku koja ih ne želi priznati", poručio je jedan korisnik.

Kosovo je već jednom igralo utakmice protiv države koja ih ne priznaje.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine Kosovo je bilo u grupi s Ukrajinom, a susreti su iz sigurnosnih razloga morali biti odigrani na neutralnom terenu.

Ukrajina je bila domaćin u Poljskoj, a Kosovo u Albaniji.

Vidjet ćemo da li će Kosovo u pohodu na plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine samo protiv Švedske igrati kod kuće, a sve preostale susrete na neutralnom terenu.