CIRIH

Nogometna reprezentacija Kosova danas će saznati imena protivnika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine

Žrijeb grupa bit će obavljen u Cirihu, ali ovog puta bez predstavnika nacionalnih saveza i selektora na samom mjestu događaja, zbog pandemije.

Nažalost, ceduljica s imenom naše zemlje nalazi se tek u petom jakosnom šeširu, što je posljedica loših rezultata u posljednje vrijeme.

Ukupno će biti deset grupa (pet po šest reprezentacija, pet po pet timova), a samo prvoplasirane ekipe ostvarit će direktan plasman na SP, dok drugoplasirane idu u baraž. Prva tri susreta kvalifikacija bit će odigrana u martu naredne godine.

Određivanje rivala će biti poludirigovano, UEFA je odlučila da pojedine reprezentacije neće moći da se sastanu zbog političkih razloga.

Nogometna reprezentacija Kosova neće moći da bude u grupama sa Srbijom, Rusijom, te Bosnom i Hercegovinom.

UEFA je imala i drugi kriterijum, prema vremenskim uslovima, tako da u istoj grupi neće moći da budu Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Sastav jakosnih šešira izgleda ovako:

PRVI ŠEŠIR: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Nizozemska.

DRUGI ŠEŠIR: Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunija.

TREĆI ŠEŠIR: Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka Republika, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

ČETVRTI ŠEŠIR: BiH, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg.

PETI ŠEŠIR: Armenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Latvija i Andora.

ŠESTI ŠEŠIR: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Žrijeb počinje u 18 sati po našem vremenu.