Evropska konferencijska liga

Uz Ligu prvaka i Europsku ligu, od ljeta 2021. imat ćemo i treće nogometno klupsko natjecanje: Europsku konferencijsku ligu.

Tu je odluku UEFA davno donijela s ciljem da se klubovima iz manjih država (u koje spada i Kosovo) omogući da se lakše probiju do igranja u skupinama.

Krovna europska nogometna organizacija srezala je Europsku ligu sa sadašnjih 48 na 32 kluba, a istovremeno će Europska konferencijska liga imati 32 kluba u grupnoj fazi. Bit će raspoređeni u osam skupina s po četiri.

Ono što je za Kosovo najvažnije u cijeloj ovoj priči jest činjenica da će dva kluba iz domaćeg prvenstva igrati kvalifikacije ovog natjecanja. Drugoplasirani i pobjednik Kupa, a ako Kup osvoji neko od klubova koji prvenstvo završe na jednoj od prve dvije pozicije, onda će i trećeplasirani iz prvenstva ići u Europsku konferencijsku ligu.

Svi će oni startati iz drugog pretkola čiji su termini 22. i 29. jula 2021. Treće pretkolo igra se 5. i 12. avgusta, a play-off 19. i 25. avgusta.

Utakmice prvog kola po skupinama će igrati 16. septembra 2021., a posljednje je na redu 9. decembra 2021.

Bit će i eliminacijska runda


Format ovog natjecanja takav je da će samo prvoplasirani iz svake grupe osigurati mjesto u šesnaestini finala, dok će oni koji završe drugi i treći u skupinama odmjeravati snage u dvije utakmice za mjesto u toj šesnaestini finala. Parovi te eliminacijske runde odredit će se ždrijebom.

Konkretno, trećeplasirani iz skupine A igrat će protiv nekog drugoplasiranog iz skupine C za mjesto u šesnaestini finala. Termini te eliminacijske runde su 17. i 24. februara 2022.

Potom će uslijediti šesnaestina finala (10. i 17. marta), četvrtfinale (7. i 14. aprila), polufinala će se igrati 28. aprila i 5. maja, dok će se finale, kako je to izglasao Izvršni odbor UEFA-e ovog tjedna, igrati 25. maja u Tirani, glavnom gradu Albanije.