ŠVICARSKI SISTEM

To znači da bi 32 kluba bila u jednoj ligi i svaki bi imao 10 mečeva protiv različitih rivala, koji bi bili izabrani žrijebom

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) planira da promijeni sistem takmičenja Lige prvaka od 2024. godine . Najnovije informacije iz evropske kuće fudbala otkrivaju da su najbliži „švicarskom sistemu“. To znači da bi 32 kluba bila u jednoj ligi i svaki bi imao 10 mečeva protiv različitih rivala, koji bi bili izabrani žrijebom.

Ovo bi dovelo do toga da svaki meč bude važan, a također publika bi češće imala mogućnost da prati duele najvećih evropskih timova. Poslije deset mečeva 16 klubova sa najviše osvojenih bodova nastavili bi takmičenje u nokaut fazi. Igrao bi prvi tim protiv 16, drugi protiv 15. i tako dalje. Klubovi, koji bi završili od 17.do 24. mjesta nastavili bi takmičenje u Ligi Evrope.

Postojao je i prijedlog da se naprave četiri grupe od po osam timova, prema kojoj bi svaki tim imao 14 garantovanih mečeva u grupnoj fazi, ali je odbijen.

- Mislim da ćemo na ovaj način istovremeno i zaštiti klubovi iz manje bogatih zemalja, ali i dovesti do toga da svi mečevi budu važni, rekao je Lars Olson, predsjednik asocijacije Evropskih liga.

U budućnosti bi trebalo da se vodi računa i o kalendaru evropskih takmičenja, zbog sve češćih povreda igrača, jer se konstantno igra u ritmu subota/nedjelja – utorak/srijeda.