NORVEŠKI NAPADAČ

Erling Haaland je sinoć zabio dva pogotka za Borussiju Dortmund protiv Club Bruggea u Ligi prvaka i tako se u profesionalnoj karijeri 70. put upisao u listu strijelaca nakon 91 udarca u okvir gola.

Napadač je pomogao ekipi u pobjedi 3:0 i uvećao golgeterski skor u evropskom elitnom takmičenju na 15 pogodaka, postigavši to brže od bilo kojeg drugog igrača.

Iako ima samo 20 godina, Haaland je već dokazao da je hladnokrvni realizator pred protivničkim golom.

Nakon utakmice pojavio se statistički podatak koji u prvi plan stavlja do znanja koliko je učinkovit – 70 golova iz 91 udarca znači da Haaland ima procenat uspješnosti od 76 posto.

Haaland je sa 15 golova u Ligi prvaka prestigao brazilsku ikonu Ronalda Nazarija, kao i tri legende koje su osvojile Svjetsko prvenstvo - Zinedinea Zidanea, Davida Villu i Miroslava Klosea.

Tako je završena odlična sedmica za Norvežanina koji je nedavno osvojio nagradu za Zlatnog momka za 2020. godinu, a u subotu je postigao četiri pogotka protiv Herthe iz Berlina u Bundesligi.

Haaland sada ima 23 postignuta gola iz 22 utakmice u prvoj njemačkoj ligi, a samo je napadač Bayerna Robert Lewandowski postigao više za to vrijeme.

Nakon utakmice priznao je da ga nervira što je zamijenjen nakon četiri pogotka jer je želio još.

"Da budem iskren nakon utakmice, trener Lucien Favre me pitao koliko sam postigao golova. On me pitao: 'Jesi li postigao tri?' Ja sam rekao: 'Ne, četiri. Samo četiri jer ste me zamijenili.' Dakle, trenutno sam pomalo ljut na njega, ali je tako", rekao je uz smješak Haaland za ESPN.