NOVA PRAVILA

Fudbalerkama bi uskoro trebala biti zaštićena materinska prava u skladu sa novim pravilima o zapošljavanju koje je u četvrtak objavila Svjetska fudbalska federacija (FIFA), prenosi Anadolu Agency (AA).

FIFA se priprema da klubovima naloži da igračicama dozvole najmanje 14 sedmica porodiljskog odsustva uz isplatu minimalno dvije trećine njene pune plate. Ostavlja se mogućnost nacionalnim fudbalskim federacijama da mogu insistirati na izdašnijim uslovima.
“Svaki klub biće dužan da igračice integriše u fudbalske aktivnosti i pruži im odgovarajuću stalnu medicinsku podršku“, istakli su iz FIFA-e.

Bilo koji klub koji je prekine ugovor sa igračicom zbog trudnoće moraće platiti odštetu i novčanu kaznu te će mu biti zabranjena realizacija transfera na godinu dana.

“Ideja je zaštititi igračice prije, za vrijeme i nakon porođaja“, rekao je Emilio Garcia, direktor pravnih poslova FIFA-e.

Potez se smatra ključnim korakom u profesionalizaciji ženskog fudbala i poštivanju porodičnih života igračica, nakon uspješnog Svjetskog prvenstva 2019. godine i povećanja ulaganja elitnih klubova u ženske timove.

Američka fudbalerka Alex Morgan, prošlogodišnja osvajačica Mundijala, potpisala je u septembru ugovor s Tottenhamom, četiri mjeseca nakon što se porodila. Ovog mjeseca je odigrala i prvu utakmicu.

Očekuje se da će nova pravila odobriti Vijeće FIFA-e na sjednici u decembru, a da će na snagu stupiti 1. januara.