STIGLE ČETIRI PREOSTALE

Sinoćnjim utakmicama finala doigravanja dodatnih kvalifikacija kompletirane su sve grupe za Evropsko prvenstvo koje bi se sljedećeg ljeta trebalo igrati u 12 evropskih gradova.

Makedonija je ispisala istoriju i pobjedom 1:0 u Tbilisiju pobijedila Gruziju te se prvi put se plasirala na Euro. Mađarska je u ludom preokretu pobijedila Island 2:1, a istim rezultatom je Slovačka nakon produžetka slavila u Sjevernoj Irskoj.

U najdramatičnijoj utakmici Škotska je u Beogradu pobijedila Srbiju na penale 5:4. Nakon 120 minuta bilo je 1:1.

Žrijeb grupa održan je 30. novembra prošle godine kad su unaprijed bile određene pozicije svake od četiri reprezentacije koje dolaze iz dodatnih kvalifikacija. Podsjetimo, dodatne kvalifikacije bile su vezane s Ligom nacija pa smo imali četiri “final foura” svake od četiri lige.

Nakon završetka dodatnih kvalifikacija grupe Evropskog prvenstva izgledaju ovako (boldiranim slovima označene su reprezentacije koje su došle iz play-offa):

GRUPA A: Italija, Turska, Wales, Švicarska

GRUPA B: Danska, Finska, Belgija, Rusija

GRUPA C: Nizozemska, Ukrajina, Austrija, Makedonija

GRUPA D: Engleska, Hrvatska, Češka, Škotska

GRUPA E: Španija, Švedska, Poljska, Slovačka

GRUPA F: Portugal, Njemačka, Francuska, Mađarska

UEFA razmatra opciju da se Evropsko prvenstvo sljedeće godine odigra u samo jednoj zemlji, a ne u 12 gradova kako je bilo originalno zamišljeno. Ne bude li novih odgoda ili promjena zbog pandemije koronavirusa, Euro bi trebao početi 11. juna u Rimu utakmicom Turske i Italije.