Prištinac Kenan Spahi, najbolji evropski juniorski košarkaš

Kenan Spahi je sa reprezentacijom Turske nakon dvije bronzane medalje, osvojio i evropsko zlato.

Juniorska košarkaška reprezentacija Turske prije desetak dana osvojila je Evropsko prvenstvo u Latviji, dok je njen igrač Kenan Spahi izabran za najboljeg igrača prvenstva. Osamnaestogodišnjem Kenanu je ovo peto Evropsko prvenstvo za juniore do 18 godina.
Kenan Spahi, porijeklom s Kosova, ovih dana boravi u posjeti svojoj porodici u Prištini gdje je i naučio svoje prve košarkaške korake. U razgovoru za agenciju Anadolija priča kako je postao turski reprezentativac.
"Moj brat Cengiz je bio student u Bursi i ja sam otišao malo kod njega i ostao sam tamo i počeo sam da igram košarku. Imao sam 11 godina. Za tri godine sam ušao u reprezentaciju Turske i poslije toga sam već počeo da igram na Evropskim prvenstvima i ovo je bilo moje peto prvenstvo", kaže Spahi.
On dodaje da je sa reprezentacijom Turske nakon dvije bronzane medalje, osvojio i evropsko zlato.
"Bilo je jako dobro. Mi smo puno radili dva mjeseca. Prvenstvo je održano u Latviji, kao i prošle godine. Oni su počeli jako puno da investiraju u košarku. Bili smo šest dana u Lijepaju i zadnja tri dana u Rigi. Igrali smo sa Hrvatskom u finalu i dobili smo sa sedam poena razlike. Sa Hrvatskom smo igrali drugi put pošto smo igrali i u grupi i bilo je stvarno dobro jer oni igraju dobru košarku, oni su zemlja košarke", kaže Spahi.
Kenan Spahi ističe da nije očekivao da će biti izabran za najboljeg igrača prvenstva, iako je kaže u neku ruku trener na parketu svom timu.
"Ja igram kao plejmejker. Prošle godine sam imao prosjek od 14 poena, ali  ove godine svi su više mislili na mene i igrali su protiv mene, tako da mi nije bilo lako da dajem 14, 15 poena. Imao sam prosjek od deset poena, ali sam imao i šest asistencija i to je bilo dobro za tim, dijelio sam lopte na svakoj utakmici i zato smo igrali u finalu", kaže on.
Od 2006. godine, Spahi igra u turskom klubu Tofashu, a ove godine je igrao i u Euro Challenge ligi koja je druga liga u Evropi. Prvi trener u Turskoj sa kojim je trenirao šest godina bio je Erhan Toker, a potom ga je preuzeo Nijaz Tizić, inače trener iz Bosne i Hercegovine koji ga je uveo i u reprezentaciju.
Iako s Kosova Kenan Spahi se u Turskoj ne osjeća kao stranac.
"Moja porodica je ovdje na Kosovu ostala još iz doba Osmanlijskog carstva, tako da nikad nisam osjećao neku udaljenost. Iako je Kosovo moje rodno mjesto, u Turskoj je tretman i planiranje drugačiji. Košarkaška Federacıja i cijela Turska podržavaju napredak i to je jako važno i jako sam im zahvalan na tome”, naglašava on.
Kenan Spahi, koji je visok 198 cm, kaže da trenira svakodnevno po četiri sata i poručuje mladim sportistima da se samo radom može stići do željenog cilja, a njegov je američka NBA liga.