Vlade Divac za AA

Ne bi me začudilo da sve tri medalje u Sloveniji odu baš reprezentacijama sa prostora našeg regiona, istakao je Vlade Divac za agenciju Anadolija (AA)

Vlade Divac, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, danas predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, u ekskluzivnom razgovoru za agencija Anadolija (AA) istakao je kako puno očekuje od balkanskih reprezentacija na predstojećem Eurobasketu u septembru u Sloveniji.
"Uvijek je teško predvidjeti ko bi mogao postati novi prvak Evrope. Međutim, kao favorita izdvojio bih Crnu Goru, zato što će na Evropskom prvenstvu u Sloveniji imati najkompletniju reprezentaciju“, rekao je Divac za agenciju Anadolija.
Divac naglašava da se ne bi čudio da medalje odu oko vrata i košarkašima drugih selekcija zemalja nastalih raspadom nekadašnje zajedničke države. Posebno se osvrnuo na grupu "B", gdje će u Jesenicama igrati četiri reprezentacije sa prostora naše regije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija.  
"Na ovim prostorima uvek se igrala kvalitetna košarka. Mislim da timovi sa naših prostora mogu daleko da doguraju i ne bi me začudilo da sve tri medalje odu baš ovim reprezentacijama", pričao je Divac.
On je napravio značajnu karijeru u NBA liga i probijao led evropskim košarkašima u najjačem klupskom takmičenju pod obručima. Bivši centar LA Lakersa, Charlotte Hornetsa i Sacramento Kingsa nije zadovoljan činjenicom što na NBA terenima igra manji broj igrača sa "naših prostora".
"Nažalost nemamo mnogo igrača u NBA, kao što je to slučaj bio ranije. Bez obzira, mogu da kažem da u narednoj sezoni najviše očekujem od Nikole Pekovića i Nikole Vučevića", kaže Divac za Anadoliju.
Vlade Divac imao je sjajnu košarkašku karijeru u kojoj je, između ostalog, sa reprezentacijom SFR Jugoslavije osvojio titule prvaka svijeta (Buenos Aires 1990. godine) i Evrope (Zagreb 1989. i Rim 1991.). Na krov svijeta penjao se i kao košarkaš SR Jugoslavije na šampionatu u SAD 2002. godine, a sa selekcijom iste države Evropu je pokorio u Atini 1995. Na Olimpijskim igrama u Seulu 1998. godine sa državnim timom SFRJ i Atlanti 1996. igrajući za SRJ osvajao je srebrene medalje… U NBA ligi bio je 16 godina postigavši  13.398 poena. U društvu je šest NBA košarkaša koji su postigli više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada. Na pitanje šta je teže biti vrhunski košarkaš ili obavljati funkciju predsjednika OK Srbije, Divac je odgovorio:
"Te dve pozicije potpuno su različite i samim tim mi je jako teško da ih usporedim. Treniranje košarke je fizički veoma zahtevno, jer su osim utakmica tu i stalna putovanja i treninzi. Sa druge strane, od kada sam na čelu Olimpijskog komiteta Srbije, imam mnogo veću odgovornost jer, zajedno sa svojim timom, radim na poboljšanju uslova za sport i sportiste u Srbiji".